VS kan hand leggen op vingerafdrukken Nederlandse burgers

6 juni 2012 om 21:45 door Ruben Eg
VS kan hand leggen op vingerafdrukken Nederlandse burgers

De vingerafdrukken en foto’s uit de paspoorten en identiteitskaarten van Nederlandse burgers zijn niet zonder meer veilig opgeslagen. Dat erkent minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken in antwoord op Kamervragen van Gerard Schouw. De D66’er diende deze Kamervragen al in februari in. Spies geeft nu toe dat de databank vol vingerafdrukken en foto’s van het in Haarlem gevestigde bedrijf Morpho BV ‘in theorie’ in handen kan komen van de Amerikaanse overheid.

Morpho produceert in opdracht van de Nederlandse overheid de paspoorten en ID-kaarten van burgers. Omdat het moederbedrijf van Morpho, de Safran Group, in de Verenigde Staten is gevestigd, valt het bedrijf onder Amerikaanse wetgeving. Hoewel Minister Spies hieraan twijfelt, acht ze het ‘niet uitgesloten’ dat de Amerikaanse overheid op basis van de Patriot Act de Nederlandse biometrische gegevens zou kunnen confisqueren. Morpho zou dit verzoek tot op heden niet hebben gekregen. De Amerikaanse rechter zou hier volgens Spies ook nooit toestemming voor geven, omdat de Europese en Nederlandse wetgeving en soevereiniteit volgens haar moet worden gerespecteerd.

Saillant details is dat Morpho van de minister toch opdracht heeft gekregen maatregelen te treffen. Spies schrijft de Kamer dat ze het ‘theoretische geval’ wil uitsluiten dat persoonsgegevens aan de Amerikaanse autoriteiten moeten worden verstrekt. Het onderzoek naar een oplossing duurt zes weken.

Schouw noemt de hele zaak ‘onbegrijpelijk’: “Het is de bedoeling dat de overheid de privacy van burgers beschermt, maar dit is weer een typisch geval waarin de overheid de grip kwijt is. Wie zijn vingerafdruk afgeeft om een identiteitsbewijs of paspoort te krijgen, kan opeens als verdachte van een misdaad worden behandeld. Dit terwijl biometrische gegevens niet feilloos zijn en identiteitsvervalsing mogelijk is. De foutmarge bij scans van vingerafdrukken is zelfs 20 procent.” Schouw dient vandaag een motie in om het kabinet te manen via de Europese Commissie een oplossing te vinden over de al lang slepende ruzie met de Verenigde Staten over de uitwisseling van persoonsgegevens.

Het verplicht afgegeven en opslaan van vingerafdrukken voor reisdocumenten is al lang een omstreden kwestie. Over de kabinetsplannen een landelijke databank vol vingerafdrukken voor het biometrisch paspoort op te zetten kon vanaf het begin rekenen op grote kritiek. De regering blies een jaar geleden het opslaan van vingerafdrukken af. Alle reeds door gemeenten opgeslagen vingerafdrukken moesten worden gewist. Vanwege Europese regels is het niet mogelijk de vingerafdruk uit het paspoort in zijn geheel te schrappen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d