Feestend wachten op uitslag eindexamen

6 juni 2012 om 06:15 door Kees van Unen
Feestend wachten op uitslag eindexamen

Na de eindexamens vetrekken scholieren massaal naar Portugal en Bulgarije deze zomer. Chersonissos is steeds minder in trek, terwijl de Spaanse Costa populair als altijd blijft. Dit blijkt na een rondgang van Metro bij diverse Touroperators.

Al feestend in de zon de examenstress even vergeten. Geslaagd of gezakt? Niet aan denken, gewoon nog een rondje bier halen. “Het is overgewaaid uit de V.S.”, vertelt Frank Oostdam van het ANVR. “In een paar jaar tijd is het ook in Nederland een bekend fenomeen geworden, het groeit enorm in populariteit.” D-Reizen, Go Fun, Beachmasters en Gogo bieden allemaal speciale pakketten aan voor eindexamenreizen. En dat is een groot succes volgens Lonneke Siemerink van Beachmasters: “Het is ideaal want op de eerste avond krijg je al een kroegentocht. Je weet dus gelijk waar je de rest van de week heen moet!”. 

Het moet natuurlijk goedkoop, zonnig en gezellig zijn. Waar vinden de Nederlandse examenkandidaten dat? Siemerink: “We zien een explosieve groei in het aantal vakanties naar Albufeira (Portgual) en Sunny Beach (Bulgarije). Blanes, Lloret de Mar en Salou blijven het goed doen. Chersonissos wordt wel minder populair. Het is een beetje gissen maar het zou iets te maken kunnen hebben met Oh Oh Cherso.”


Bij D-Reizen is dezelfde trend zichtbaar. Steven van Nieuwenhuijzen: “Bij ons springen ook vooral Bulgarije en Portugal eruit. Sunny Beach doet het heel goed. Er is daar gewoon een hele goeie prijs/kwaliteitverhouding, net als in Albufeira trouwens.” En ook hier is een dalende lijn zichtbaar in de populariteit van het Griekse Chersonissos. Imagoschade na Oh Oh Cherso? Angst voor de Griekse crisis? “Van Nieuwenhuijzen: “Ik durf het niet te zeggen”.


Bij Gogo-tours staat Chersonissos nog wel op twee in de lijst meest populaire bestemmingen, maar ook daar heeft de beruchte party-plaats op Kreta aan populariteit ingeboet. Jonathan Springford, brandmanager bij Gogo: “Bij onze oudere groep is Chersonissos reeds ingehaald door Lloret, Albufeira en Sunny Beach. Maar bij onze eindexamenkandidaten is deze trend nog niet ingezet. Het lijkt erop dat trends bij hen iets later worden opgepikt, misschien omdat ze vaak toch voor de eerste keer alleen op vakantie gaan.”


Niet elke jonge reiziger het zitten om door tourorganisaties van feest naar feest te worden gesleept. “We zien een ontwikkeling waarin veel jongeren op eigen gelegenheid een reis boeken. Een city-trip naar Barcelona bijvoorbeeld, waar ze zelf het hotel en de vlucht voor regelen. Uiteindelijk weten ze zelf de feestjes ook wel te vinden.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d