De Jager wil eurozone heel houden

1 juni 2012 om 16:35 door Novum
De Jager wil eurozone heel houden

Iedereen is vrij om onderzoek te laten doen naar de euro, maar een opsplitsing van de eurozone is een slecht idee. Dat liet demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag weten in een reactie op de aankondiging van de ChristenUnie onderzoek te doen naar de splitsing van de euro.

ChristenUnie-voorman Arie Slob kondigde donderdagavond aan een opsplitsing van de euro in een noordelijke en zuidelijke munt te laten onderzoeken. Hij wil 'zicht krijgen op de alternatieven die er zijn om de eurozone op te splitsen en daarmee te werken aan een nieuw perspectief'. Volgens Slob heeft 'twee jaar doormodderen met Griekenland' al 350 miljoen euro gekost.

Volgens De Jager is een opsplitsing 'een slecht idee voor Nederland en voor de Nederlandse werkgelegenheid'. Hij zei dat uit andere onderzoeken blijkt dat Nederland jaarlijks 147 miljard euro verdient aan de export naar landen waar Nederland dezelfde munt mee heeft.

Bij een opsplitsing van de eurozone zou Nederland minder verdienen aan de export. Zuidelijke landen zouden dan in staat zijn om hun munt te devalueren waardoor Nederlandse producten relatief duurder worden. "Spanje en Italie zijn al concurrerender geworden de laatste jaren. Met een andere munt zouden de gevolgen nog sterker kunnen worden."

De Jager lijkt niet te verwachten dat er uit het onderzoek van de ChristenUnie een ander beeld naar voren komt dan uit de vele onderzoeken waarop het kabinet zijn standpunt baseert. Daarnaast is hij ook niet bezig met een mogelijke 'grexit'. "Wij zijn niet bezig met een knip van de eurozone, maar met het bestrijden van de crisis", aldus de minister.

Het onderzoek van de ChristenUnie wordt uitgevoerd door de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d