Vaccin om astma tegen te gaan stap dichterbij

1 mei 2012 om 10:01 door Wilke Martens
Vaccin om astma tegen te gaan stap dichterbij

Nederlandse wetenschappers hebben stoffen gevonden die bij astma de longen koest houden, een belangrijke stap in de ontwikkeling van een vaccin tegen astma. Dat maakt het Astma Fonds vandaag, op Wereld Astma Dag, bekend.

“Bij kinderen met astma wordt er in de longen overdreven gereageerd op onschuldige prikkels”, legt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, uit. De wetenschappers uit Leiden, Rotterdam en Amsterdam die aan de ontwikkeling van een vaccin werken, wisten al welke cellen verantwoordelijk waren voor deze overdreven reactie in de longen, de zogenoemde poortwachters. “En nu zijn er stoffen uit bacteriën en wormen gevonden, die deze poortwachters koest houden.”

Mensen die veel aan prikkels hebben blootgestaan, zoals kinderen die opgroeiden op een boerderij, bleken minder heftig te reageren op die prikkels. De wetenschappers zijn op zoek gegaan naar de stoffen die daarbij een rol spelen en hebben deze stoffen uit bacteriën en wormen weten te halen.

Voor het vaccin willen de onderzoekers de stoffen die de allergische reactie veroorzaken combineren met een remmende stof die de poortwachters beïnvloedt. “Dat samen moet ervoor zorgen dat een allergische reactie uitblijft”, zegt Rutgers.

Toch zal het nog jaren duren voordat het vaccin er daadwerkelijk is. “Het ontwikkelen van een vaccin gaat niet met een donderslag”, zegt Rutgers. “In Nederland lijden 115.000 kinderen aan astma, dus de ontwikkeling van het vaccin is voor ons echt een speerpunt. We streven ernaar dat het vaccin er over twaalf tot vijftien jaar is, en dat is snel in deze business.”

Rutgers hoopt dat het vaccin te zijner tijd wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. “Een prik bij de geboorte, dat is de ultieme droom.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d