Oud mobieltje is goud waard

11 mei 2012 om 09:14 door Martijn Verwest
Oud mobieltje is goud waard

Nederlandse huishoudens laten tientallen euro’s liggen. Oude mobieltjes liggen te verstoffen in een kast of la terwijl ze vaak nog veel geld op kunnen leveren. Het aantal personen dat mobieltjes inlevert neemt toe, maar nog lang niet iedereen weet de weg naar inleversites of punten te vinden. Naar schatting worden er in Nederland ieder jaar 5 miljoen mobiele telefoons verkocht. Per jaar worden er ongeveer 1,5 miljoen toestellen ingeleverd. Ruim 3 miljoen afgedankte mobieltjes belanden jaarlijks in een la en worden nooit meer gebruikt. “Veel mensen bewaren hun oude telefoon als reservetoestel, maar daarvoor wordt hij bijna nooit gebruikt”, zegt Paul Zwiers, van gsmloket.nl, een inleversite voor oude mobieltjes. Volgens hem is het verstandig om oude toestellen zo snel mogelijk in te leveren. “Als je nu een oude iPhone inlevert kun je er nog een mooi bedrag voor krijgen, over drie jaar is hij niets meer waard.”

Ingeleverde toestellen die nog werken, worden opgelapt en verscheept naar groeimarkten in Afrika en het verre Oosten. Recell, een inzamelbedrijf met verschillende websites en inleverpunten, heeft zelfs een eigen distributiecentrum in Afrika. “We zorgen er voor dat personen geld krijgen voor hun oude telefoon en we stimuleren de economie in West-Afrika”, aldus Henny van Dost van Recell.
Toestellen die niet meer werken worden gerecycled. De metalen en edelmetalen die er uit worden gehaald worden verkocht. “In tien ton mobieltjes zit dertig keer meer goud dan in tien ton gouderts”, zegt Zwiers. “Waarom zou je steeds schaarser wordende ertsen delven als er bergen mobieltjes liggen?”


Wat vind jij?
“Ik heb wel oude telefoons, maar die wil ik niet wegdoen. Ook al gebruik ik mijn oude smartphone niet meer, toch hecht ik daar veel waarde aan!”
Roekaya Djorai, 20 jaar, scholier

“Ik heb mijn oude telefoon weggegeven, ik heb daar niks meer aan. Maar ik wist inderdaad wel dat je geld kan krijgen voor het inleveren.”
Tristan Reichma, 24 jaar, student

“Ik doe niks weg, ik hou al mijn telefoons lekker in mijn laatje ook al kan ik er geld voor krijgen. Het dient ook prima als back-up telefoon.”
Sammy van den Heuvel, 20 jaar, werkloos

“Ik heb een keer mijn telefoon in de wasmachine gedaan en toen was ie kapot. Ik wist niet dat ik die dan ook kan inleveren. Zonde, maar nu weet ik het!”
Olger Grandia, 24 jaar, student rechten

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d