Masseur van FC Kunduz: Arie Slob

1 mei 2012 om 08:49 door Niels Rigter
Masseur van FC Kunduz: Arie Slob

Natuurlijk is Arie Slob opgelucht. Nederland heeft ternauwernood aan Brussel kunnen laten zien dat het heus wel braaf is. Natuurlijk is hij verwonderd. Politieke opponenten hebben in zeldzame eensgezindheid 14 miljard aan bezuinigingen durven plannen. En natuurlijk is de fractieleider en lijsttrekker van de Christenunie (5 zetels) trots dat hij daarbij een sleutelrol heeft gespeeld. Maar dat betekent nog niet dat de ‘Kunduz-coalitie’ wat Slob betreft het volgende kabinet moeten vormen. En dat betekent al helemaal niet dat Slob, wiens vorm de voorbije week door vriend en vijand werd geroemd, daarbij een centrale rol voor zichzelf opeist. “De Kamer is een hele mooie plek voor mij.”

U wordt geen minister?
Nee. Een politiek leider hoort in de Kamer.

De Christenunie wil wel regeren.
Natuurlijk. We hebben laten zien dat we verantwoordelijkheid kunnen dragen. En dat we dat met visie doen. Juist aan visie ontbrak het bij kabinet Rutte-I.

Wat is die visie van deze gelegenheidscoalitie?
Sociaal-economisch hebben we veel raakvlakken met GroenLinks en D66. We zijn voor een duurzame economie en een goede omgang met wat wij schepping noemen en zij aarde. Over de woningmarkt denken we hetzelfde: 12 miljard per jaar uitgeven om de hypotheekrenteaftrek in stand te houden, is onhoudbaar. Ook beseffen we dat we voor onze jongere generatie niet meer vast kunnen houden aan alles wat we in het verleden hebben opgebouwd, dat we moeten hervormen om in de toekomst een aantal van die waarden veilig te stellen. Dat besef bindt ons.

Waar staan, los hiervan, de typische Christenunie-punten in het akkoord?
Los hiervan? Hier klopt mijn hart. Niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt, verantwoord gedrag, juist dat is heel christelijk. Duurzame economie, zorg voor elkaar, jeugd, gezin, onderwijs, dat zijn allemaal zaken die voor de Christenunie belangrijk zijn en die in dit akkoord terugkomen. Elkaar proberen te beschermen, dat klinkt heel oubollig, maar ook moderne mensen erkennen dat het de basis is voor onze samenleving.

U bent geen modern mens?
We worden wel eens neergezet als ouderwetse partij.

De Christenunie wordt vaak beoordeeld op onderwerpen als abortus en euthanasie. Frustreert u dat?
Het frustreert me niet. Opkomen voor de beschermwaardigheid van het leven past bij ons. Ik ga er ook geen afstand van nemen. Het lastige is alleen om in de seculiere media te laten zien dat je veel meer bent dan dat.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d