Introductie wietpas in grensprovincies met gefluit begroet

2 mei 2012 om 08:48 door Niels Rigter
Introductie wietpas in grensprovincies met gefluit begroet

Wat is de wietpas?
Eigenlijk gaat het niet om een pas, of het moet een paspoort of id-kaart zijn. Daarmee moeten bezoekers van coffeeshops in de drie zuidelijke grensprovincies zich identificeren. Sinds gisteren is daar namelijk de ‘maatregel tot aanscherping van de gedoogcriteria’ van kracht. Daarmee zijn coffeeshops besloten clubs geworden, alleen toegankelijk voor burgers die zijn ingeschreven in Nederland. Coffeeshops moeten een ledenlijst bijhouden. Wie lid wil worden, moet een uittreksel meenemen uit het bevolkingsregister.

Waarom die wietpas?
De maatregel is bedoeld om overlast van buitenlandse hasjtoeristen in de grensstreken tegen te gaan.

Waarom is er kritiek?
Volgens critici, waaronder de coffeeshophouders, zal de overlast juist toenemen doordat de handel zich van de coffeeshops zal verplaatsen naar de straat. De maatregel zou bovendien buitenlanders discrimineren. Nederlandse blowers voelen er eveneens weinig voor zich te registreren als drugsgebruiker. Ook politie en justitie in Vlaanderen verwachten een toename van de illegale drugshandel en wietkwekerijen.

Hoe is de invoering verlopen?
In Maastricht demonstreerden honderden blowers tegen de nieuwe regels en bleven coffeeshops uit protest dicht. Eigenaar Marc Josemans van coffeeshop Easy Going in Maastricht stimuleert z’n buitenlandse klanten aangifte te doen wegens discriminatie. Verder kondigden hij en zijn collega’s aan de nieuwe richtlijnen te zullen negeren. Josemans, die een proefproces wil uitlokken, kreeg daar gisteren van de politie een schriftelijke waarschuwing voor. Wordt er weer een overtreding geconstateerd, dan moet hij een maand dicht. Ook in Tilburg gingen de meeste wietshops gisteren uit protest dicht. Coffeeshop De Toermalijn werd na een inval gesloten. Ook deze coffeeshop overtrad de regels met opzet.

En nu?
In 2013 wordt ook in de rest van Nederland het gedoogbeleid aangescherpt. Ook Amsterdam, waar 23 procent van de toeristen een wietshop bezoekt, zal de buitenlandse blower moeten weigeren.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d