GGD wil minimumprijs voor drank

24 mei 2012 om 06:11 door Niels Rigter
GGD wil minimumprijs voor drank

Het zou slijterijen en supermarkten verboden moeten worden alcoholhoudende dranken met korting te verkopen. Dat vindt Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland. Hij pleit voor minimumprijzen voor alcohol en gaat daar binnenkort op   aandringen bij demissionair minister Schippers van Volksgezondheid. De Vries reageert daarmee op een actie van supermarktketen C1000, die deze week klanten drie kratten voor de prijs van twee verkoopt. De Vries wijst op wetenschappelijk onderzoek dat niet alleen de beschikbaarheid van drank, maar ook de prijs de consumptie sterk stimuleert.

Volgens de nieuwe Drank en Horecawet, die deze week door de Eerste Kamer is aangenomen, mogen gemeenten lokale ondernemers verbieden te stunten met bierprijzen. Het middel zal echter lastig in praktijk te brengen zijn, denkt De Vries. Een landelijke minimumprijs voor alcohol, zoals in Schotland, is beter te handhaven. Bovendien: “Er is een minimumprijs voor boeken, voor melk; waarom niet voor bier?”

De Vries wil eveneens dat supermarkten stoppen met de verkoop van alcohol. Ook Wim van Dalen, woordvoerder van stichting alcoholpreventie Stap, pleit voor beperking van de alcoholverkoop. Hij ziet wel wat in het ‘Scandinavische model’: “Alcohol zou dan in navolging van onze coffeeshops alleen nog verkocht worden door alcoholshops. “Toch ziet hij dat nog niet zo snel gebeuren. Momenteel wordt 70 procent van de drank via de supermarkten verkocht. “Het is hun levensader.” Het is ook achterhaald, vindt Peter de Wolf Stiva, de stichting voor verantwoord alcoholgebruik die wordt gevormd door de   importeurs en producenten van alcohol. “Anno 2012 willen consumenten gewoon al hun levensmiddelen in de supermarkt kopen. Voor kip ga je ook niet meer naar de poelier.”

Nederlandse jongeren behoren binnen Europa tot de top-5 van stevigste drinkers. Alleen stevige maatregelen zullen die daar iets aan veranderen, vindt De Vries. Hij pleit daarom ook voor verhoging van de minimumleeftijd voor de aanschaf van alcohol. Nu al geldt voor sterke drank dat de koper minimaal 18 moet zijn. Wat De Vries betreft, gaat die minimumleeftijd ook gelden voor zwak-alcoholische drank als bier en wijn. Met de nieuwe drankwet is straks is niet alleen de verkoop van drank aan jongeren strafbaar, maar ook het bezit.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d