Enorme werkloosheid én recessie in Spanje

1 mei 2012 om 09:16 door Ruben Eg
Enorme werkloosheid én recessie in Spanje

Spanje is hard op weg het nieuwe grote probleemkind van de Europese Unie te worden. Gisteren werd officieel bekend dat de economie van het land opnieuw in een recessie zit en dat de werkloosheid bijna een historisch dieptepunt heeft bereikt. Opvallend detail is dat meer dan de helft van de Spanjaarden jonger dan 25 jaar op dit moment geen baan heeft. Zondag vond in de hoofdstad Madrid een nieuwe grote demonstratie plaats, ditmaal gericht tegen zware bezuinigingen van de regering op onderwijs en gezondheidszorg.

In een reactie op de nieuwe economische cijfers en protesten, zei premier Mariano Rajoy niet te zullen afwijken van zijn hervormings- en bezuinigingsplannen. “Er is geen alternatief”, verklaarde hij. In Madrid wordt de oprukkende armoede echter langzaam zichtbaar. “In de horeca zitten niet minder mensen en er sluiten ook weinig winkels, maar in de metro bedelen bijvoorbeeld steeds meer mensen om geld. Ook vrij nette mensen”, vertelt de in Madrid wonende Nederlander Karel de Jongh. Volgens hem is de problematiek rond jeugdwerkloosheid complex: “De meeste Spanjaarden wonen tot hun dertigste bij hun ouders. Ze verwachten na hun studie direct een baan te krijgen in hun afstudeerrichting. Dat is niet realistisch. Journalistiek, psychologie en biologie zijn in Spanje hele populaire universitaire studies. Ik ken best veel psychologen die een baan zoeken. Voor jezelf beginnen of gewoon ander werk zoeken gebeurt niet echt.”

De gigantisch hoge jeugdwerkloosheid ondergraaft echter wel de cohesie in de Spaanse samenleving, waarschuwt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie. “Veel jonge Spanjaarden met een goede opleiding vluchten naar Duitsland en andere landen.” Hij pleit er daarom voor de Europese structuurfondsen in te zetten in kwakkelende zuidelijke eurolanden: “Deze fondsen moeten snel worden toegekend aan de eurolanden die geconfronteerd worden met een zeer hoge werkloosheid, voor investeringen in de infrastructuur, zoals wegen en bruggen.”

Eijffinger was tien jaar geleden voorzitter van een werkgroep topambtenaren die de Europese structuurfondsen onderzocht. “De Europese Investeringsbank moet met zijn expertise en hoge solvabiliteit het voortouw nemen”, meent hij. “Ik vind het allemaal best als men dit een nieuw soort ‘Marshallplan’ noemt, maar er moet vaart gemaakt worden.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d