Deze titel is mooier dan de vorige

3 mei 2012 om 08:46 door Luc Wierts
Deze titel is mooier dan de vorige

Het feest in Amsterdam was gisteren al lang voor de aftrap van de kampioenswedstrijd in de Arena begonnen. Het kon immers bijna niet meer misgaan voor Ajax. Nadat het officieuze kampioenschap afgelopen zondag al voorzichtig was gevierd, maakte Ajax zich gisteren op voor een galavoorstelling tegen VVV Venlo. De Ajacieden vergaten echter hun eigen kampioensfeest glans te geven. Siem de Jong, nu weer eens opererend als spits, schoot Ajax naar een degelijke 2-0 zege en officieel naar de 31e landstitel. Die werd met de spelers in de spotlights onder een Amsterdamse sterrenhemel – met het dak van de Arena dicht en lichten uit - gevierd. “Deze is misschien wel mooier dan die van vorig jaar, omdat we er het hele jaar naartoe hebben geleefd”, zei een dik tevreden Frank de Boer.

Een wervelend startende thuisploeg legde de bezoekers uit Venlo over de knie, maar vergat het af te maken. Moest Ajax vorig jaar in de apotheose van de eredivisie tegen directe concurrent FC Twente alles uit de kast halen, tegen laagvlieger VVV leken de Ajacieden te geloven dat het een tandje lager ook kon. Begrijpelijk, VVV wist nog nooit in Amsterdam te winnen. “Zij wilde niet en wij konden niet”, vatte Theo Janssen de matige wedstrijd samen.

Jan Vertonghen, wellicht bezig aan zijn laatste thuisduel, wees Ajax in de openingsfase de weg met een pegel op de paal. Even later herhaalde hij dat kunstje nog eens. Ondertussen had Siem de Jong de thuisploeg op 1-0 gekopt. De Jong was vorig jaar in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente (3-1) ook al de matchwinner met twee treffers. Gisteren zorgde hij opnieuw voor twee goals, de tweede in de 58e minuut met een schot in de rechterhoek. Met dertien treffers is hij de clubtopscorer en vooral de man die scoort in de belangrijke duels. Maar met de meeste doelpunten (90 goals) en de meeste doelpuntenmakers (18 spelers scoorden) bleken de Amsterdammers over de meest complete selectie te beschikken. Ondanks het blessureleed dat de ploeg van De Boer teisterde en terugwierp naar dertien punten achterstand, wisten de Amsterdammers met dertien zeges op rij de titel te prolongeren.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d