Damrak herstelt, AEX sluit procent hoger

24 mei 2012 om 18:50 door Novum
Damrak herstelt, AEX sluit procent hoger

(Novum/ABM FN) Hoop op nieuw ingrijpen door de Europese Centrale Bank heeft de AEX hoger gezet. Beleggers blijven evenwel voorzichtig, zo blijkt uit de dalende rente op Duits en Nederlands staatspapier.

"De uitspraken van de ECB bevallen de markt wel," zegt Tycho Schaaf van Lynx in reactie op de woorden van Ewald Nowotny, topman van de centrale bank, dat de instelling nog niet al haar kruit heeft verschoten. De uitspraken geven de markt hoop dat de ECB opnieuw liquiditeit verstrekt.

De AEX sloot een procent hoger op 292,08 punten. De AMX dikte 0,8 procent aan op 475,58 punten. In beide indexen stonden vrijwel alle fondsen hoger.

Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management spreekt van een herstelbeweging, nadat de AEX woensdag ruim 2 procent prijsgaf, waarbij Griekenland wederom het sentiment bepaalde. Geen bedrijfscijfers en weinig opmerkelijke macrocijfers geven hiertoe ook alle ruimte, meent Vermeulen. Ook de sterker dan verwachte daling van het Duitse ondernemersklimaat kon de markt volgens Vermeulen niet deren. 'Griekenland, Griekenland en Griekenland' bepaalt volgens de vermogensbeheerder het speelveld.

De Tweede Kamer nam donderdag met ruimte meerderheid het voorstel voor het ESM-verdrag aan. Dit betekent dat Nederland 4,5 miljard euro in het fonds gaat storten en garant zal staan voor nog eens 35 miljard euro.

Zowel de Duitse als de Nederlandse lange rentestanden daalden vandaag naar nieuwe dieptepunten vanwege aanhoudende zorgen over de kettingreactie die een eventuele Griekse exit uit de euro teweeg kan brengen. Het tijdelijke noodfonds EFSF wist evenwel toch een 3-jaars obligatie van 3 miljard euro te veilen tegen een lagere rente en bij gelijkblijvende vraag.

In de AEX stonden bij de slotgong de meeste fondsen in het groen. Grootste verlies was voor Fugro, dat 1,7 procent verloor nadat het fonds ex-dividend ging. Andere dalers waren KPN en PostNL met respectievelijk 0,9 en 1,1 procent.

De grootste winst kwam in de hoofdindex voor rekening van Tomtom met 3,1 procent. De AEX ondervond verder steun van zwaargewichten ING (+2,1 procent) en Arcelormittal (+2,8 procent).

In de midkap was het Heijmans dat met 2,6 procent verlies opviel. Een reden voor het afwijkende verlies kon Han Vermeulen niet geven. ASMi verloor 1,2 procent en BAM en Mediq circa driekwart procent. Grootste stijgers waren de vastgoedfondsen waarbij Wereldhave met een koerswinst van 3,2 procent de kroon spande.

Rond het sluiten van de markten in Europa noteert de Dow Jones onveranderd op 12.492,33 punten. Ook de breder samengestelde S&P500 komt nauwelijks in beweging en de Nasdaq noteert 0,3 procent lager.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d