40 procent van scholieren nog geen studie gekozen

30 mei 2012 om 06:15 door Bianca Brasser
40 procent van scholieren nog geen studie gekozen

Bijna 40 procent van de scholieren die zich op dit moment over de middelbareschoolexamens buigen, heeft zich nog niet ingeschreven voor een vervolgstudie. Dat concludeert het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) uit cijfers van Studielink en het ministerie van Onderwijs.

En dat is zorgelijk, vindt Marije de Jonge, bestuurslid ISO. “De meeste afvallers in het eerste jaar van een studie, zijn de scholieren die zich op het laatste moment hebben ingeschreven”, zegt De Jonge. “In het eerste jaar van de studie valt jaarlijks ongeveer een derde van de studenten af.”  

Om verkeerde studiekeuzes te voorkomen zal vanaf 2014 de aanmelddatum voor studies worden vervroegd naar 1 mei. Nu hebben scholieren nog tot 1 september de tijd om zich in te schrijven. “Hoe eerder scholieren de keuze voor een vervolgstudie maken, hoe beter”, vindt De Jonge. “Nu zijn scholieren druk met de examens, daarna met feestvieren en vakanties. Als er eerder besloten moet worden, zijn ze er meer mee bezig tijdens de schooltijd. En dat is de juiste tijd om deze beslissing te maken, dan is er nog veel begeleiding op school mogelijk en de scholier bevindt zich in een omgeving waar iedereen met die keuze bezig is.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d