Zin in seks hebben is te zien in je brein

23 april 2012 om 08:40 door Faqt
Zin in seks hebben is te zien in je brein

Diep binnen in je hersens ligt de nucleus accumbens. Dit deel van je brein houdt zich bezig met zaken als verlangen, motivatie, passie en bevrediging. Door dit deel van je hersens te scannen, kun je zien wat voor gedrag je zult gaan vertonen, zeggen psychologen van Dartmouth University in de Verenigde Staten.

Ze legden vrouwelijke studenten onder een MRI-scanner en toonden hen op een scherm ondertussen plaatjes van lekker eten, bloemenvelden en mensen. Sommige van die mensen waren naakt en kusten elkaar. Er werd door de psychologen vooral gelet op activiteit in de nucleus accumbens. Als die bij een bepaald plaatje erg veel signalen verstuurde, werd dat genoteerd.

De vrouwen werden na de scan een half jaar gevolgd. Vrouwen die sterk hadden gereageerd op plaatjes van eten, bleken in meerderheid aangekomen. Vrouwen die een sterke reactie hadden op de naakte mensen die kusten, waren flink aan de rol geweest. Omgekeerd was het niet waar: de hongerige vrouwen waren niet vaker met iemand naar bed geweest en de seksueel geïnteresseerde vrouwen waren over het algemeen niet aangekomen. Volgens de onderzoekers, die hun studie publiceerden in The Journal of Neuroscience, hebben we allemaal onze eigen ‘triggers’ als het gaat om bevrediging. Door die beter te leren kennen, kunnen we onszelf beter in de hand houden - als je dat wilt.

Ook pedofilie zichtbaar op scan

Je kunt op een hersenscan ook zien of iemand pedofiel is. Proefpersonen kregen aan de universiteit van Kiel (Duitsland) afbeeldingen van naakte kinderen te zien. Ondertussen werden hun hersens gescand. Daarbij vertoonden de hersens van pedofielen een afwijkende activiteit, ze waren in 95 procent van de gevallen te onderscheiden van andere mensen.

Volgens de onderzoekers kan de vinding worden gebruikt bij therapie. De meeste lustmoorden op kinderen worden volgens de Duitsers niet gepleegd door pedofielen, maar door mensen die opgewonden raken van het uitoefenen van macht op zwakkeren. Hun vinding zou deze groepen uit elkaar kunnen houden. Pedofilie is niet geneesbaar, alleen te onderdrukken met medicijnen; roofdierachtig gedrag kan met therapie wel worden aangepakt. faqt.nl
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d