Vegetarisch eten heeft succes bij consument

17 april 2012 om 08:53 door Klaas Boomsma
Vegetarisch eten heeft succes bij consument

De vraag naar vegetarisch eten stijgt. Dat is een trend die al een aantal jaren zichtbaar is. We hadden al de vegetarische slager, die op deze trend inspeelde, sinds kort is er in Delft ook de Vegetarische Snackbar.

“Ik heb nog nergens anders een vegetarische snackbar kunnen vinden, dus ja, volgens mij zijn wij de eerste”, zegt eigenaar Jürgen Verwoerd. Hoewel Verwoerd zijn vondst in een persbericht de ‘eerste geheel vegetarische snackbar’ van Nederland noemt, kun je in de frituur aan de Delftse Nassaulaan ook terecht voor een bal gehakt of een hamburger. “We hebben de zaak in tweeën gesplitst, een vegetarisch gedeelte en een ‘gewoon’ gedeelte. Een vitrine met vegetarische producten en een met gewone snacks.” Hij verzekert dat de vegetarische producten niet in dezelfde frituurpan worden bereid als frikandellen, kalfskroketten, pikanto’s of kipkorns. “We gebruiken een aparte frituur voor de vegetarische spullen.”

Want of het vet nu plantaardig is of niet, veel vegetariërs willen niet dat hun snack in hetzelfde vet wordt bereid als een vleesproduct.

Duurzaam, biologisch en ook vegetarisch zijn toevoegingen die goed scoren bij de consument. Dat ziet ook de Vegetariërsbond. “Het wordt steeds hipper, we zijn blij dat men de term graag gebruikt”, zegt een woordvoerder van de bond. Beschermd is de term vegetarisch niet. “Als een groot bedrijf ten onrechte reclame maakt met vegetarisch, komen we in actie.”

Verwoerd kwam op het idee voor een vegetarische snackbar tijdens een bezoek aan horecabeurs Horecava. “Daar kwamen we in aanraking met de Vegetarische Slager. Toen ik dat zag, dacht ik ‘waarom geen vegetarische snackbar?’ Ook bleek er vraag te zijn onder de klanten die al in zijn snackbar kwamen. Hij krijgt in ieder geval veel positieve reacties.

Voor vegetarische producten bestaat overigens het internationale Vegetarisch Keurmerk, in Nederland beheerd door de Vegetariërsbond. Voor horecabedrijven is er het beeldmerk ‘Gastvrij voor vegetariërs’, ook uitgegeven door de bond. “Horecabedrijven die gebruik maken van dit symbool geven de zekerheid dat hun kaart ook culinaire mogelijkheden biedt voor de consument die vegetarisch wil eten. Het restaurant garandeert dat de betreffende gerechten helemaal vegetarisch zijn.” De NVB houdt een oogje in het zeil. Dat beeldmerk moet de Vegetarische Snackbar nog even aanvragen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d