Slimme snelwegen met eigen stroom

5 april 2012 om 08:32 door Peter Viering
Slimme snelwegen met eigen stroom

“Slim en sexy.” Zo noemt Roland de Waal, concerndirecteur van bouw-onderneming Heijmans, ’s lands eerste elektronische smart highway. Dit is een weg die onder meer inductiestroom teruglevert aan het verkeer dat er overheen rijdt. Deze energie uit de weg genereert verlichting en vult oplaadpunten voor elektrische auto’s. De bouwer: “Onze techneuten en designers zijn er al maanden achter hun tekentafels mee bezig. Over twee jaar beginnen we met testen, wat ons betreft ligt er over vijf jaar zo’n weg.”

Inspirator van de intelligente, groene stroom opwekkende snelweg is de in Sjanghai wonende kunstenaar-entrepreneur Daan Roosegaarde. De Nederlander is vooral bekend van internationaal bekroonde projecten als Dune, Flow, Intimacy 2.0 en Sustainable Dancefloor.

Roosegaarde: “Principieel is er geen verschil tussen een volle dansvloer die eigen stroom opwekt en een drukke snelweg. Het verkeer zelf levert de power om zo’n weg met ledlampen te verlichten en elektrische auto’s of scooters op te laden.” Het Heijmans-concern wil de ideeën van Roosegaarde nu zo snel mogelijk in commercieel asfalt gieten en voegt er zelf ook innovaties aan toe. Topman De Waal: “Wij maken nu al asfalt dat warmte opslaat. Met dat materiaal hielden wij de inrit naar ons kantoor in Rosmalen de hele winter vorstvrij.”

“Het ontwerpen van interactieve verkeerswegen die naast warmte - als buffer tegen vorst - ook data kunnen opslaan, heeft toekomst. Realtime informatie over de kwaliteit van het wegdek onder invloed van verkeer, neerslag en temperatuur is essentieel voor de verkeersveiligheid. Dat gaan we allemaal realiseren!”

De input van Studio Roosegaarde is voor het mega-project onmisbaar. Roosegaarde: “Wat is er mooier als je straks in de file of voor het rode stoplicht zit te wachten en je ter plaatse brandstof kunt tappen? We willen van een saaie snelweg een ervaring maken!”

Stel dat er nu een rijke sjeik naar Heijmans Wegenbouw belt met het verzoek om bij hem over vijf jaar tien kilometer slimme snelweg aan te leggen? De Waal: “Dan teken ik onmiddellijk.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d