Race for space: Spanning stijgt voor Désiree

24 april 2012 om 08:51 door Marieke van der Voort
Race for space: Spanning stijgt voor Désiree

Nog twee nachtjes slapen en Désiree Oudenaarden weet of zij de winnaar is van Metro’s Race for Space. Heeft ze de internationale jury gisteren voldoende overtuigd om in 2014 de ruimte in te worden geschoten? “Ik heb ik elk geval ontzettend mijn best gedaan”, lacht de 19-jarige vwo-scholiere pal na haar Skypegesprek met de jury. “Ik ben heel nerveus. Ik ga straks misschien als jongste persoon ooit de ruimte in!”

Hoe ging het gesprek?
Goed, ondanks een paar pittige vragen. ‘Wat denk je dat men in de toekomst aan ruimtevaart heeft’, bijvoorbeeld. Volgens mij heb ik die wel prima beantwoord. Vroeger konden alleen rijke mensen met het vliegtuig, nu is vliegen de normaalste zaak van de wereld. Vanaf 2014 kun je met een zak geld vanaf Curaçao de ruimte in. Over vijftig jaar zal Mars voor veel meer mensen bereikbaar zijn.

Er zijn wereldwijd nog zeventien kandidaten in de race. Waarom denk je dat jij het verschil kan maken?
Omdat ik vergeleken met mijn concurrenten veel ervaring heb. Zo heb ik in 2009 Nederland vertegenwoordigd tijdens de Advanced Space Academy in Huntsville, Alabama. Je leert dan een week lang echt alles over ruimtevaart. Ook de laatste twee jaar deed ik mee. Daarnaast geef ik als vrijwilliger bij de sterrenwacht al drie jaar lang rondleidingen en presentaties.

Kun je de komende twee dagen nog wel slapen?
Ja, dat denk ik wel. Gelukkig heb ik genoeg afleiding om me niet alleen maar druk te maken over de uitslag. De examens beginnen bijna en er is nog genoeg werk aan de winkel.

En als je donderdag hoort dat jij straks de ruimte in mag?
Dan word ik helemaal gek! Vorig jaar heb ik de landing van de Atlantis op Kennedy Space Center nog met eigen ogen kunnen bewonderen. Dat is het mooiste wat ik ooit in m’n leven heb gezien. Er ontbrak maar één ding aan. Ik had in die Atlantis moeten zitten…

En als je het niet wordt?
Dan richt ik me vol op de studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Alhoewel het me ook supergaaf lijkt om in de VS een jaar voor Space Camp te werken.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d