Ouderen worden net zo vaak gepest als kinderen

20 april 2012 om 08:30 door Bianca Brasser
Ouderen worden net zo vaak gepest als kinderen

Vernietigende blikken, even de neus optrekken, giechelend langs iemand lopen of opzettelijk hard over iemand roddelen. Het lijken signalen van pesten die vooral op het schoolplein te vinden zijn, maar volgens het Nationaal Ouderenfonds wordt er net zo veel gepest in bejaardentehuizen en andere zorgcentra als op scholen. Gisteren lanceerde het fonds daarom het Pesten Platform. Dit online platform biedt zorgverleners een plek om ervaringen en kennis uit te wisselen over pestende bejaarden. “Overal waar mensen zijn wordt gepest”, zegt Lieke Michiels van het Ouderenfonds. “Het is dus logisch dat ook oudere mensen elkaar pesten.” Het pesten gaat volgens Michiels vaak op een subtiele manier. “Het gaat vooral om buitensluiten en opzettelijk negeren. Even snel je tasje op de stoel leggen, om deze zogenaamd bezet te houden of opeens het kaartclubje tien minuten eerder laten beginnen zodat een ander niet meer mee kan doen.” Toch kunnen deze subtiele treiterijen volgens Michiels grote impact hebben. “Ouderen zijn een kwetsbare groep. Ze komen in een zorginstelling terecht waar ze vaak niet meer weg kunnen. Het is echt triest als zij opzettelijk worden buitengesloten en zo hun oude dag moeten doorbrengen.” Gutker de Geus werkt zeventien jaar in de zorg en heeft in die jaren veel gepeste bejaarden gezien. “Toen ik in een revalidatiecentrum werkte, werd er een vrouw die halfzijdig verlamd was telkens buitengesloten door het groepje waarmee zij revalideerde. Vlak voordat zij de deur uit was, werd er hard gezegd: ‘Nou, dat wordt ook nooit meer iets’, terwijl deze vrouw heel hard haar best deed om weer te kunnen lopen. Het was extra pijnlijk, omdat dit groepje haar telkens buitensloot. Deze mevrouw heeft hier heel hard om gehuild.” De pesterijen onder ouderen blijven niet altijd beperkt tot mentale treiterijen. “Fysiek wordt er ook gepest”, zegt De Geus. “Deze vormen van pesten zijn wel zeldzamer, maar bijvoorbeeld even expres met de rollator tegen iemand aan rijden, gebeurt ook. Ouderen gaan zich door het pesten terugtrekken en nemen niet meer actief deel aan leuke activiteiten.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d