Nieuwe verkiezingen misschien al in juni

23 april 2012 om 16:32 door novum/metro
Nieuwe verkiezingen misschien al in juni

Een meerderheid van VVD, PVV, SP en PvdA dringt aan op snelle verkiezingen. De fractieleiders van alle partijen zijn maandag rond 16.00 uur opnieuw bijeengekomen bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) om daarover te praten. Onduidelijk is of de Kieswet het toestaat om nog voor de zomer een stembusgang te organiseren.

De SP en PvdA verwijzen nadrukkelijk naar een datum in de vroege zomer. De PvdA denkt aan 27 juni. Emile Roemer van de SP vindt dat Nederland in een economische crisis verkeert en dat daarom daadkrachtig optreden is vereist.

De Kiesraad laat weten dat het kabinet de datum van de verkiezingen bepaalt. Wel kan de raad adviseren om rekening te houden met vakanties en feestdagen. Volgens de Kieswet moet de dag van kandidaatstelling plaatsvinden binnen veertig dagen na de datum van het besluit van de ontbinding van het kabinet. De Kiesraad zegt de ontwikkelingen af te wachten.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d