Kind zonder paspoort niet weg

13 april 2012 om 12:05 door Novum
Kind zonder paspoort niet weg

Reisbrancheorganisatie ANVR waarschuwt reizende ouders dat nu ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben. Want wanneer een kind vanaf 26 juni geen eigen reisdocument heeft, zal het ook niet door de paspoortcontrole komen. Eventuele kosten die de ouders hebben gemaakt kunnen zij niet terugvragen bij de verzekering.

Kinderen die bijgeschreven zijn in het paspoort van hun ouders kunnen vanaf 26 juni niet meer naar het buitenland. Dat kon voorheen wel (tot het kind 16 jaar werd). Er zijn ongeveer 850 duizend kinderen in Nederland en er zijn zeventigduizend aanvragen gedaan. Het is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken niet mogelijk een spoedaanvraag te doen.

Het ministerie heeft zowel begin maart als deze week 630 duizend ouders die kinderen in hun pasoort bijgeschreven hebben staan een brief gestuurd. Daarin wordt gewaarschuwd dat als het reisdocument voor hun kind niet voor 1 mei wordt aangevraagd het document waarschijnlijk niet voor het einde van de zomervakantie kan worden geleverd.

Ouders die niet voor september op vakantie gaan wordt uitdrukkelijk gevraagd de komende tijd vooral geen paspoort voor hun kind aan te vragen vanwege verwachte drukte. Kinderen zijn vanaf hun veertiende jaar verplicht een eigen identiteitsbewijs te hebben.

De Europese Unie heeft in 2009 besloten tot deze maatregel om kindersmokkel- en handel beter te kunnen voorkomen. Nu zijn er nog verschillende soorten bijschrijvingen in paspoorten van een aantal EU-lidstaten mogelijk.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d