'Geert Wilders stapt op om fractie te zuiveren'

23 april 2012 om 09:36 door Novum
'Geert Wilders stapt op om fractie te zuiveren'

PVV-leider Geert Wilders is zaterdag uit het Catshuisoverleg gestapt om via nieuwe verkiezingen van ongewenste fractieleden af te komen. Die theorie oppert een ingewijde maandag in het AD.

Wilders zou de beslissing om te stoppen zaterdagochtend hebben genomen met een klein clubje vertrouwelingen, onder wie de Tweede Kamerleden Fleur Agema en Martin Bosma. Bij het zogenoemde team Wilders zouden verder Louis Bontes, Teun van Dijck, Eerste Kamerlid Machiel de Graaf en Europees parlementslid Barry Madlener zitten. De Telegraaf noemt in een stuk op basis van PVV-Kamerleden dezelfde namen, op Van Dijck na.

Door de snelle groei van de PVV kampt Wilders met personele problemen. Zo staat Kamerlid Eric Lucassen te boek als brievenbuspisser. Kamerlid Marcial Hernandez werd beschuldigd van het uitdelen van een klap en een kopstoot tijdens een ruzie op een terras op het Plein in Den Haag. Hij accepteerde een schikkingsvoorstel van justitie.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok en CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma verklaarden zondag dat Wilders het overleg zaterdag begon met de mededeling dat hij het bezuinigingspakket niet langs zijn fractie kreeg. Wilders noemde dit een 'valse spin'. Hij stelde dat niks aan de fractie is voorgelegd, maar dat de fractie wel unaniem was.

De vraag dringt zich op of Wilders de plannen heeft voorgelegd aan een deel van zijn fractie. PVV-Kamerlid Richard de Mos bevestigt in De Telegraaf in ieder geval dat hij niet van te voren is geraadpleegd. "Dat vind ik niet erg. Ik vertrouw erop dat Wilders en Agema de juiste conclusies hebben getrokken." Zaterdagavond werd de fractie bijgepraat, schrijft De Telegraaf op basis van meerdere Kamerleden. "We waren er unaniem over dat dit de beste beslissing was", zegt De Mos.

Of de ingewijde in het AD het bij het rechte eind heeft, is volgens de krant niet te zeggen. "Uiteindelijk weet alleen Geert Wilders zelf waarom hij VVD en CDA zaterdag in verbijstering achterliet."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d