Facebook krijgt ook ‘vind ik stom’

26 april 2012 om 08:45 door Jeroen van Wieringen
Facebook krijgt ook ‘vind ik stom’

‘Vind ik leuk’. Deze knop is ongetwijfeld bekend bij iedereen die Facebook gebruikt. Maar waarom is er eigenlijk geen ‘vind ik niet leuk’-knop, vroeg een groep creatieve Nederlanders zich af. Zij ontwikkelden vervolgens een app, die het sinds gisteren mogelijk maakt op Facebook aan te geven dat je iets niet leuk vindt.

De ontwikkelaars stoorden zich zeker bij groot ‘slecht’ nieuws, zoals de aanslagen in Noorwegen, over het ontbreken van de knop. “Vervelende zaken kunnen onmogelijk leuk gevonden worden”, zegt producer Ruud van Lier. “Daar hebben we met een stel gelijkgestemden iets aan gedaan. De versie die nu is gelanceerd, willen we graag opdragen aan de overheid.”

De nieuwe applicatie kan op verschillende manieren worden toegepast. De eerste is door een bericht onder een post te plaatsen met de tekst ‘@idisslike.it’. Ook kunnen gebruikers het gelijknamige icoon naar het opmerkingenveld slepen. Op de site idisslike.it wordt een verzameling ‘stomme’ berichten geplaatst.

Het is niet voor het eerst dat wordt geageerd tegen het ontbreken van een ‘vind ik niet leuk’-optie op het grootste sociale netwerk ter wereld. Eerder al werd hiervoor onder meer via het verspreiden van gratis stickers aandacht gevraagd. Facebook wil niet reageren op het nieuwe initiatief, maar zegt alleen de knop om “principiële redenen” niet in te voeren: “Het is te negatief.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d