Een groot feest van groente en fruit

26 april 2012 om 08:40 door Marieke van der Voort
Een groot feest van groente en fruit

Angela Groothuizen en Leontine Borsato hakken er op los, terwijl chef-kok Peter Lute nauwlettend toekijkt. Groente en fruit zijn lekker en op veel verschillende manieren gemakkelijk te bereiden, dat is de boodschap van de kookwedstrijd in Amsterdam. Het resultaat mag er zijn. Binnen twintig minuten staan zes heerlijk gezonde gerechten op tafel. Maar of de vierkoppige kinderjury het ook kan waarderen?

De kookwedstrijd is onderdeel van ‘Ik doe mee met 2x2’, een driejarige campagne om het dagelijks eten van twee ons groente en twee stuks fruit te stimuleren. De Kookfabriek in Amsterdam, waar bij binnenkomst al allerlei verantwoorde snacks staan, is wat dat betreft een ideale locatie. De kinderen hoeven zich deze middag ook niet te vervelen. Ze maken traktaties van fruit en strijden daarmee om de vier juryplaatsen.

“Ik probeer een zeilboot te maken”, zegt de 12-jarige Chris wat verlegen. De banaan is de boot, de aardbeien vormen het zeil en van eetbare blauwe tandpasta heeft ze een zee gemaakt. “Maar of het goed genoeg is, weet ik niet. Er zitten heel veel mooie dingen tussen.” Tegenover haar maken Jesse en Robin een monster van een appel, stokjes en aardbeien. “Ja, het ziet er wel smakelijk uit’, lacht Jesse. “Maar ik ga ’m niet opeten. Ik eet sowieso al veel fruit.”

Terwijl de kinderen nog druk bezig zijn, loopt de spanning tijdens het koken op. Voormalig Dolly Dot Groothuizen is druk in de weer met een uitgeholde sinaasappel, die gevuld wordt met sinaasappelpartjes, basilicum en chocolade. “Een beetje chocola is best goed voor je”, roept ze, ondertussen druk overleggend met chef-kok Lute. Borsato (onder meer bekend van Voetbalvrouwen en Rad van Fortuin) verwondert zich vooral over de witte wortel voor haar. “Pastinaak? Ik wist niet eens wat het was”, lacht ze, terwijl ze haar gehaktballetjes van aspergelinten voorziet.

De vier winnaars van de fruittraktaties mogen al het lekkers even later proeven. Ze likken hun vingers af bij de gerechten, die bijna allemaal een zeven of acht krijgen. “Ja!”, roept Groothuizen, als blijkt dat ze heeft gewonnen. Borsato toont zich een waardig verliezer. “Het was een prachtige dag. We hebben bewezen dat groente en fruit ontzettend lekker kunnen zijn.”

Meer info? Zie www.2x2.nl

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d