Weinig alternatief voor crèche

9 maart 2012 om 09:26 door Niels Rigter
Weinig alternatief voor crèche

Ruilouders
Het idee is simpel: ouders nemen op hun zorgdagen niet alleen hun eigen, maar ook andermans kinderen onder hun hoede. Meestal kennen de ouders elkaar al en rouleren ze de oppasdagen. Nadeel: ziektes en vakanties zijn lastig op te vangen.

Buurtouders (ruilouders-plus)
Buurtouders hebben het ruilouderschap geformaliseerd. Via het netwerk Buurtouders Nederland maken ze onderling afspraken. Consulenten van het netwerk controleren of de opvang via de regels verloopt. De opvang is goedkoop. Nadeel is dat het netwerk met 25 aangesloten opvangouders nog vrij beperkt is.

Opa en oma
Veruit de populairste vorm van alternatieve kinderopvang. Grootouders zijn vertrouwd, doen het graag en vinden het geen probleem als het eens wat later wordt. Zijn niet te beroerd om af en toe te koken. Helaas wordt oma wel eens ziek.

Gastouders (grootouders-plus)
Gastouders vangen thuis kinderen op tegen een bepaald uurtarief. Ze zijn flexibeler dan de crèche. Een gastouderbureau zorgt voor de bemiddeling tussen ouder en gastouder. Via zo’n bureau kunnen ook grootouder met de juiste papieren de (betaalde) status van gastouder krijgen. Nadeel: gastouders zijn niet overal beschikbaar.

Au pair
Jongvolwassenen uit het buitenland die tegen kost en inwoning plus zakgeld helpen met het huishouden en de kinderen. Met meerdere kinderen kan een au pair goedkoper uitpakken. Nadeel is buiten de taalbarrière dat een au pair maar maximaal een jaar blijft en kinderen telkens aan een nieuwe oppas moeten wennen.

Conclusie
Uiteindelijk werkt maar een klein gedeelte van de alternatieven echt op de lange termijn, zegt Gjalt Jellesma van Boink namens ouders in de kinderopvang. “En als het allemaal zo makkelijk was, moet je je afvragen waarom ouders zo veel gebruikmaken van de formele kinderopvang.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d