Twente geeft dreun aan PSV en is dé titelfavoriet

5 maart 2012 om 10:20 door Jeroen Haverkort
Twente geeft dreun aan PSV en is dé titelfavoriet

PSV is weer terug op aarde. Na de euforie vanwege de zege op Feyenoord zagen ze in Eindhoven de kampioensschaal in de verte al lonken. Maar gisteren kwam FC Twente in het Phillips Stadion op bezoek en gaf de gastheer een ongekend pak slaag. Voor de rust stond het al 0-4, uiteindelijk werd het 2-6.

“Ongelooflijk….”, stamelde PSV-aanvoerder Ola Toivonen, die de twee PSV-treffers maakte, na het duel. “Wat een rare eerste helft. We speelden eigenlijk best goed, vooral in balbezit. Maar door fouten staat het opeens 0-4. Ik weet het niet, ik ben in shock… Dit kan niet…”

FC Twente-coach Steve McClaren begon zijn relaas ook met het woord ‘ongelooflijk’. De Engelsman had het over het beste voetbal dat hij ooit had gezien van zijn ploeg. “Deze wedstrijd had alles: drama, kwaliteit, twee topteams. Alles wat we aanraakten veranderde in goud.”

Dat gevoel heeft uitblinker Ola John al een tijdje. De jongeling draait uitstekend en werd vorige week voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal en met bondscoach Bert van Marwijk op de tribune deed hij gisteren opnieuw goede zaken. Na acht minuten liet hij Zakaria Labyad zijn hielen zien, Georginio Wijnaldum en Marcelo twijfelden wie er nu moest ingrijpen en dus schoot John maar. Zijn lage schuiver betekende de 0-1 en bij de vierde goal vijf minuten voor rust gaf hij de assist op Luuk de Jong, die de bal vallend inkopte.In de tussentijd hadden Willem Janssen (die ook voor de 2-6 zorgde) en Peter Wisgerhof ook al gescoord.

Vooral die twee goals toonden de omslag die de ploeg onder McClaren heeft gemaakt. In tegenstelling tot het eerdere duel tussen de twee ploegen in Enschede had Wout Brama nu gezelschap van ‘twee paar longen’ in de vorm van Leroy Fer en Janssen. Geen vijf aanvallers zoals onder Co Adriaanse, maar lopende en diepgaande middenvelders.

Fer en Jansen liepen de PSV’ers aan gort, wat Fer ook mooi illustreerde bij de 1-5 een kwartier voor tijd. Twintig meter voor de middenlijn ontving de middenvelder de bal om van daaruit een rush te starten die pas eindigde in de zestien meter van PSV. Achterna gezeten door Hutchinson en Marcelo liep Fer – mét bal - de PSV’ers eruit of ze er niet stonden en schoof de bal langs Andreas Isaksson.

Het was een bevrijdende treffer, want FC Twente stond op dat moment met een man minder op het veld omdat Douglas in de vijftigste minuut Toivonen natrapte. Het was alweer zijn vijfde rode kaart in vijf seizoenen tijd in dienst van de Tukkers. Hij is hiermee Twents recordhouder. Ter vergelijking: Erik ten Hag – nu assistentcoach bij PSV – speelde negen jaar voor FC Twente en pakte in die periode vier rode kaarten.

“We zeiden in de rust nog tegen nog tegen elkaar dat we zo door moesten gaan en geen stomme dingen moesten doen”, zei McClaren. “En wat gebeurt er? We doen iets stoms.” PSV zette aan en menigeen dacht mogelijk aan een opmerkelijke comeback, zeker toen Toivonen in de 55e minuut raak kopte.

“Gelukkig betekende die goal van Leroy de definitieve beslissing”, zei John naderhand. Zelf stond hij toen niet meer op het veld, McClaren slachtofferde hem toen Douglas wegviel, Rasmus Bengtsson kwam erin. “Tuurlijk baalde ik, maar ik snap de coach wel”, aldus John. “Met Nacer Chadli en De Jong heb je twee fysieke jongens voorin staan die makkelijker een bal kunnen vasthouden.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d