"Maak waarde WOZ openbaar voor burgers"

1 maart 2012 om 10:00 door Ruben Eg
"Maak waarde WOZ openbaar voor burgers"

Burgers moeten inzicht krijgen in de manier waarop de WOZ-waarde van hun woning wordt bepaald. Dat stellen D66-Kamerleden Wassila Hachchi en Kees Verhoeven. Hachchi gaat minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken vandaag bij overleg over ICT-dienstverlening van de overheid vragen gemeenten te verplichten WOZ-gegevens openbaar maken.
“Burgers vragen zich vaak af hoe de gemeente tot de WOZ-waarde van hun woning komt”, meent Hachchi. “Het is voor gemeenten belangrijk transparant te zijn, terwijl het voor woningeigenaren handig is zelf te checken hoe die waarde tot stand is gekomen. Je kunt bijvoorbeeld kijken hoe het bij de buren zit. Nu kom je daar alleen achter door er eens beleefd op een verjaardagsfeestje naar te vragen.”

Beter inzicht over WOZ-waarden kan helpen bij het wel of niet aantekenen van bezwaar over de aanslag. Hachchi: “Transparantie is sowieso goed, ook omdat het overheden helpt zorgvuldig te werken. Ik wil geen afbreuk doen aan hoe de waarde nu wordt bepaald, maar vind het wel vreemd dat de informatie überhaupt niet toegankelijk is.”

Vereniging Eigen Huis laat weten het voorstel te steunen. “Er moet duidelijk inzicht zijn in de manier waarop de WOZ-waarde tot stand komt”, zegt woordvoerder Manon van Essen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d