Knuppel in het hoenderhok

22 maart 2012 om 09:40 door Annelies van der Veer
Knuppel in het hoenderhok

Meestercolumnist Theodor Holman heeft het gezegd en nu zijn de poppen aan het dansen en vliegen de rotte eieren straks door de lucht en dat in het land dat de vrijheid van meningsuiting zó hoog in het vaandel heeft staan dat 't zelfs bereid is met haatsjeiks in debat te gaan die niet met ongesluierde vrouwen aan tafel wensen te zitten. Wat heeft de columnist dan gezegd? Niks bijzonders eigenlijk. Hij heeft gezegd wat heel veel mensen denken. Hij zei in een interview dat hij zich verwant voelt met het gedachtegoed van Anders Breivik, de man die op 22 juli 2011 in Noorwegen een terreuraanslag pleegde waarbij 77 doden vielen.

Nu is Theodor Holman niet de eerste de beste columnist - hij was bovendien nog goed bevriend met de in 2004 ritueel afgeslachte filmmaker Theo van Gogh -, daarom is het wellicht niet zo gek om net even langer dan twee secondes stil te staan bij wat de man te vertellen heeft. Het spreekt voor zich dat hij zich niet verwant voelt met moordenaar Breivik die voorbij elk empathisch vermogen is geraakt, maar wél (gedeeltelijk) met diens denkbeelden en analyses. Misschien wel de beste columnist van Nederland heeft namelijk de moeite genomen dat gedachtegoed uitgebreid te bestuderen. Hij las Breiviks 1500 pagina's tellende manifest en vervolgens maakte hij een dialoog, een toneelstuk: 'Breivik ontmoet Wilders'. Machtig interessant toch? Misschien was het beter of eerlijker geweest als de titel 'Breivik ontmoet Holman' was geweest, maar het is zo al bijzonder genoeg.

Het gedachtegoed van Breivik zou je kort kunnen samenvatten met de stelling dat het cultuurrelativisme (alle culturen zijn gelijkwaardig) de oorzaak is van de huidige politieke correctheid waarin we verkeren. Daardoor is een open debat nauwelijks meer mogelijk.

Wie zich níet met dit gedachtegoed verwant voelt, zou zich eigenlijk na moeten laten kijken want inderdaad, niet alle culturen zijn gelijkwaardig. Een cultuur waarbij de schaamlippen en de clitoris van meisjes worden weggesneden, is niet gelijkwaardig aan de westerse cultuur. Of een cultuur waar de sharia, het islamitisch recht, de norm is, die is beslist ongelijkwaardig aan de onze. Vooral voor vrouwen, homo's en andersdenkenden ziet het er dan niet best uit. Als je volkomen terecht niets van dat cultuurrelativisme moet hebben dan deel je het gedachtegoed van Breivik (of Breivik deelt jouw gedachtegoed) maar dan ben je nog geen moordenaar natuurlijk, net zo min als Geert Wilders dat is. Het wil overigens evenmin zeggen dat er niet meer Breiviks rondlopen bij wie de stoppen bijna al zijn doorgeslagen.

En dat komt allemaal door dat doorgeschoten cultuurrelativisme, het multiculturalisme, dat helaas gemeengoed is geworden in Nederland, in het ganse Westen beter gezegd. Het is de oorzaak dat de democratie onder druk is komen te staan maar daar mag het niet over gaan. Niet echt. 't Is een typisch moderne welvaartsziekte. Alle ziekteverschijnselen zijn er, talloze ontstekingshaarden (onderwijs, journalistiek, de kunsten, cabaret) en er zijn weinigen die de diagnose durven stellen terwijl je een heleboel 'specialisten' hebt die het probleem aanmerken als betrof het een patiënt met onverklaarbare klachten. Maar Holman heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid, hij heeft het gezegd en er een toneelstuk over geschreven, een poging om de discussie, o ironie, het democratische debat nogmaals aan te zwengelen. En daar zullen we het mee moeten doen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d