Huishoudens kunnen veel geld besparen

27 maart 2012 om 09:19 door Martijn Vervest
Huishoudens kunnen veel geld besparen

Mensen zijn zich vaak niet bewust van het energieverbruik van hun huishoudelijke apparaten. Dit blijkt uit een onderzoek onder honderden Nederlanders van achttien jaar en ouder met een eigen huishouden. Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van Bosch huishoudapparaten, blijkt verder dat 89 procent van de ondervraagde energiebesparing belangrijk vindt.

Bosch wil er samen met de klimaatcampagne HIER voor zorgen dat consumenten zich meer bewust worden van hun energieverbruik. “Huishoudelijke apparaten spelen een belangrijke rol bij de energiebesparing binnen een huishouden. Ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer vijftig procent van het energieverbruik”, zegt Marco Egbers, Marketing Manager bij Bosch.

Volgens Sible Schöne, programmadirecteur van HIER, kan het vervangen van oude huishoudelijke apparaten het elektriciteitsverbruik met 30 procent verminderen. Een huishouden kan er 250 euro op vooruit gaan. “Je moet niet eindeloos wachten met het vervangen van je huishoudelijk apparaten”, zegt Schöne, “Het verstandigste is om ze eens in de acht tot tien jaar te vervangen."

Slechts vier procent van de ondervraagden zegt energiebesparing te zien als belangrijkste manier om geld te besparen. Van de ondervraagden wist maar 6 procent te zeggen dat de koelkast de grootste energieverbruiker in huis is. “Meer dan 30 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een koelkast die ouder is dan tien jaar”, aldus Egbers, “aan bewustwording bij de consument valt dus nog enorm veel te doen”.

“De afgelopen vijftien jaar zijn de apparaten veel zuiniger geworden”, zegt Egbers. Hierdoor kan er veel winst worden behaald bij het vervangen van oudere apparaten. Het energiezuiniger worden van de apparaten gaat volgens Egberts niet ten kosten van de gebruiksvriendelijkheid: “energiezuinigheid kan hand in hand gaan met comfort.”

Volgens Schöne is de consument heel belangrijk . “De consument is de motor van verandering” zegt hij, “Als ze de goede keuzes gaan maken zullen de bedrijven volgen”.

Om de omvang van de totale besparing te verduidelijken geeft Egberts een voorbeeld:
“Als we alle oude apparaten vervangen, zouden we op jaarbasis 800 miljoen kilowattuur besparen, 364 duizend ton minder CO2 uitstoten en het zou 176 miljoen euro opleveren.” Dat is volgens hem genoeg om de gehele provincie Drenthe een jaar lang van energie te voorzien.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d