'Euro heeft Nederland geld gekost'

5 maart 2012 om 16:05 door Novum
'Euro heeft Nederland geld gekost'

De euro heeft Nederland met een 'aanzienlijk welvaartsverlies' opgezadeld. Dat blijkt uit het onderzoek dat PVV-leider Geert Wilders heeft laten uitvoeren naar de munt. Wilders presenteerde het rapport, dat werd opgesteld door het Britse bureau Lombard Street Review, maandag.

De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de Nederlandse economie de afgelopen tien jaar minder hard groeide dan die van Zweden en Zwitserland, landen zonder de euro die vergelijkbaar met Nederland zouden zijn. Die landen deden het bovendien beter op het gebied van inflatie en werkgelegenheid.

Dit zou Nederlanders jaarlijks achttienhonderd euro per persoon hebben gekost in de vorm van achterblijvende consumptieve bestedingen. Als de groei van het bbp in Nederland gelijk was geweest aan die van Zweden en Zwitserland, dan zouden Nederlanders nog eens negenhonderd euro per jaar extra te besteden hebben.

Wat Wilders betreft wordt de gulden 'zo snel mogelijk' weer ingevoerd. Het afschaffen van de euro kost weliswaar geld, maar dat wordt binnen een paar jaar terugverdiend omdat Nederland geen miljarden meer hoeft bij te dragen aan de redding van noodlijdende eurolanden als Griekenland. De PVV-leider hoopt dat een referendum wordt uitgeschreven, zodat ook de kiezers zich erover kunnen uitspreken.

Wilders zette politici die waarschuwen voor de desastreuze gevolgen voor een vertrek uit de euro dan ook weg als 'angsthazen'. De PVV'er wil weer 'baas zijn in eigen huis'. "Met de gulden zitten wij zelf weer terug aan de knoppen, niet de eurocraten in Brussel." Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy waarschuwde zondag dat de EU uiteen zou vallen als de gulden wordt ingevoerd. "Van Rompuy probeert ons bang te maken", zei Wilders.

Wilders wilde niet zeggen of hij er ook een punt van maakt tijdens de onderhandelingen met VVD en CDA over nieuwe bezuinigingen. De partijen hebben een mediastilte aangekondigd. "Maar het is wel een heel belangrijk rapport", voegde hij daaraan toe. Het zal ook in het eerstvolgende verkiezingsprogramma worden opgenomen, aldus Wilders.

Financieel woordvoerder van de PVV Tony van Dijck kondigde aan dat hij een reactie zal vragen van het kabinet op het rapport.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d