Boete langstuderen nekt studentenverenigingen

26 maart 2012 om 09:16 door Marlies Dinjens
Boete langstuderen nekt studentenverenigingen

Studentenverenigingen hebben grote moeite met het vinden van bestuursleden. Dat constateert de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). Studenten vrezen dat de kosten voor een bestuursjaar enorm oplopen vanwege de invoering van de langstudeerboete en de afschaffing van de studiefinanciering voor de master. Een bestuursjaar kost over het algemeen een jaar studievertraging, omdat studenten geen colleges volgen om zich volledig aan hun taken te kunnen wijden. Wie meer dan een jaar uitloopt, krijgt echter drieduizend euro boete. “Verenigingen zijn nu bezig met het zoeken van bestuursleden, die vanaf september aan de slag gaan. Wij horen dat dit proces veel moeizamer verloopt. Studenten zijn bang dat de kosten enorm zullen oplopen. Sommigen overwegen om dan maar met een kleinere bezetting aan de slag te gaan”, zegt voorzitter Jan Boers van de LKvV, de koepelorganisatie van 46 verenigingen. 

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) constateert dat de langstudeerboete een negatieve invloed heeft op het aantal bestuursleden. “Vooral kleine verenigingen hebben moeite met het vinden van geschikte mensen”, zegt voorzitter Pascal ten Have van de LSVb. Sommige studentenclubs overwegen om de kosten voor de langstudeerboete voor de bestuursleden te betalen. “Maar dat zullen alleen de heel grote studentenverenigingen kunnen opbrengen.”

Volgens Boers is het beeld dat bestaat van het besturen van studentenverenigingen volkomen onjuist. “Zo’n jaar bestaat echt niet alleen maar uit bier drinken. Leden zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand, de boekhouding en het organiseren van maatschappelijke activiteiten.” Een bestuursjaar is juist een goede aanvulling op je cv.  “Veel grote bedrijven zoeken naar nieuwe werknemers die naast hun studie ook andere ervaringen hebben opgedaan, zoals een studie in het buitenland of activiteiten bij een vereniging.”

Jan Boers zelf krijgt tijdens zijn bestuursjaar financiële ondersteuning van zijn ouders. “Daar heb ik geluk mee, maar dergelijke functies zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn. De tijd dat het weinig uitmaakte hoe lang je studeerde is voorbij. Studenten krabben zich wel twee keer achter de oren voordat ze iets extra’s doen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d