Alles voor gezondheid

9 maart 2012 om 09:56 door Marieke van der Voort
Alles voor gezondheid

Heel Laarbeek is in de ban van gezondheid. Wethouder Joan Briels is uitgeroepen tot ‘meest invloedrijke persoon publieke gezondheid 2011’, de vier kerkdorpen strijden om de titel ‘Fitste kern van Laarbeek’ en het wemelt van de originele en sportieve activiteiten. Metro nam vorige maand een kijkje in misschien wel de gezondste gemeente van Nederland. Zes tassen vol met peren, appels en bananen staan op tafel, de grote aula is vrijwel leeg. Stilte voor de storm. Nadat eerst een paar leerlingen zijn binnengedruppeld stroomt de ruimte om tien over twaalf vol en verschijnen de broodtrommeltjes massaal op tafel. “Iedereen krijgt vandaag een versnapering”, roept schooldirecteur Peter Bakx door de microfoon. “Maar die ontvangen jullie pas als er voor mijn verjaardag gezongen is.” Aarzelend zetten de scholieren ‘Lang zal hij leven’ in, waarna ze één voor één naar de tassen met fruit lopen. “Mogen we nog een appel?”, vraagt de 13-jarige brugklasser Bart even later. “Of ik niet liever chips had gekregen?

Nee, dit is ook lekker. Maar nu moet ik de directeur even feliciteren.” Team Beek en Donk, initiatiefnemer van de actie, staat er trots bij. “Het was toch even afwachten hoe de pubers op het fruit zouden reageren”, bekent teamlid Cor van Vijfeijken. 

Het is één van de vele acties van de Gezondheidsrace, waarin de dorpen Mariahout, Beek en Donk, Aarle-Rixtel en Lieshout zich allen tot de ‘Fitste Kern van Laarbeek’ willen kronen. Voor het tweede jaar op rij stimuleert de gemeente op deze manier burgers om zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid. Een kerstdiner in de supermarkt, een seniorenzeskamp, complimentenkaartjes voor actievelingen, niets lijkt te gek.

“We hebben aangetoond dat je met burgerparticipatie in optima forma ontzettend veel kunt bereiken”, zegt wethouder Joan Briels (Volksgezondheid en Jeugd) die speciaal naar de school is gekomen voor de fruitactie. “Gezondheid is geen spelletje, maar door het competitie-element motiveer je mensen wel om ludieke activiteiten te bedenken. Spelenderwijs leren ze dat werken aan de gezondheid ook ontzettend leuk kan zijn.”

Acht maanden lang, tot en met de zomervakantie, kunnen de teams punten verdienen met hun activiteiten. De winnaar krijgt een cheque van duizend euro, te besteden aan iets gezonds. Mariahout, de kampioen van vorig jaar, vertienvoudigde de prijs met behulp van sponsoren. Van het geld legde het dorp een trimbaan aan, met een speeltuin in het midden.

Als de zakken met fruit leeg zijn, is het tijd om te gaan. Team Mariahout wacht in het gemeentehuis. Het is een belangrijke dag voor het dorp, want ’s avonds is de informatiebijeenkomst voor ‘Masterchef Mariahout: lekker gezond en gezond lekker’. “Een kookwedstrijd gebaseerd op het televisieprogramma Wie is de Chef”, legt Tonnie van Vroenhoven - medebedenkster van de actie - uit. “Groepjes van vier gaan voor elkaar koken, straks blijven twee finalisten over. In café-restaurant De Pelgrim mogen zij de jury overtuigen van hun kookkunsten.”

Terwijl mevrouw Van Vroenhoven verder vertelt bereiken we de ijsbaan die Team Beek en Donk voor de dorpsgenoten heeft aangelegd. Onder de klanken van Celebration schaatst groep 8 van basisschool De Raagten erop los. Ook nu krijgen de kinderen fruit uitgedeeld. Jan Dekkers, die samen met Henrie Bouwmans in 2009 het idee voor de Gezondheidsrace bedacht, kijkt glimlachend toe. “Ik ben ontzettend trots”, zegt hij terwijl hij van zijn koffie in een plastic bekertje nipt. “Ik had nooit durven dromen dat dit zó groot zou worden.” Niet veel later excuseert Dekkers zich. “In Aarle-Rixtel organiseer ik een wandeling, ik mag niet te laat zijn.” Pal voor zijn vertrek verklapt hij nog het nieuwste plan van zijn dorp. De basisscholen zullen het tegen elkaar opnemen in de strijd om het gezondste broodje.

Ellen van Bree, adviseur Lokaal gezondheidsbeleid van de GGD Brabant Zuidoost, neemt ook een kijkje bij de ijsbaan. Ze is vol lof over alle inspanningen van de burgers. “In het begin was het wel even moeilijk om een stapje terug te doen. Als GGD waren we niet gewend om het initiatief aan de bewoners zelf te laten. Maar het is geweldig om te zien hoe de mensen het oppakken.”
Van Bree vindt het vooral een pré dat burgers hun vrienden, familie en medebewoners makkelijker kunnen bereiken dan de GGD. “Wie kan nu beter een school aanspreken op het eten in de kantine, dan de ouders zelf?” Dankzij subsidie van ZonMw, een bureau dat gezondheidsonderzoek financiert, kan de GGD nu onderzoeken wat de faal- en succesfactoren zijn. “Maar los van de uitkomst is het al prachtig dat een hele gemeente zo’n positieve lading aan gezondheid geeft.” 

Terug op het gemeentehuis benadrukt Briels dat het goed zou zijn als meerdere gemeenten deze manier van werken zouden overnemen. “Het belerende vingertje werkt niet. Geef inwoners de ruimte om zelf invulling te kunnen geven aan een gezonde leefstijl. Minister Schippers wil dat burgers meer verantwoordelijkheid nemen. Ons project laat zien dat dit in de praktijk ook echt werkt.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d