Zieke woningmarkt moet nú op de schop

22 februari 2012 om 10:19 door José Schellekens
Zieke woningmarkt moet nú op de schop

Televisiepresentator Harm Edens is van mening dat een huis is om in te wonen en niet om rijk van te worden. “Dat besef zal wel een paar jaar op zich laten wachten. Er zijn idiote prijzen betaald en dat is lastig voor mensen die hun oude dag uit hun huis willen halen. Maar dat went vanzelf.”

Zakenvrouw Annemarie van Gaal – onder andere bekend van het RTL4-programma Een dubbeltje op z’n kant - zou het liefst de woningmarkt vrijgeven en niet meer stimuleren. “Het stimuleringsbeleid zorgt voor perverse prikkels, het heeft een averechts effect. Giet de hypotheekrenteaftrek in een andere vorm en geef de woningcorporaties geen fiscale voordelen meer.”

Jort Kelder moet, net als iedereen, even wennen dat dingen ook minder waard kunnen worden. “De huizenprijzen zijn eerst krankzinnig gestegen, dus een correctie is niet raar. Wat nodig is, is vertrouwen en een fris, inspirerend plan voor een grote fiscale vereenvoudiging. Schaf de hypotheekrenteaftrek geleidelijk af, schaf de overdrachtsbelasting per direct af en ook die rare forfaits.”

Jan des Bouvrie bekijkt de zaak van de positieve kant: “We bevinden ons in wat ik noem ‘de nieuwe wereld’. Die is ontstaan vanuit het feit dat alles te makkelijk was. Er hangt nu een hele nare sfeer over de markt. Banken zouden zich dan ook positiever moeten uiten en duidelijk moeten maken dat ze nog steeds hypotheken verstrekken en starters willen helpen.”

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, vindt dat er niet slim wordt omgegaan met subsidies. “Die moet je veel efficiënter inzetten, dus alleen voor mensen die het echt nodig hebben. De hypotheekrente moet sowieso worden afgeschaft. Hetzelfde geldt voor de overdrachtsbelasting.”

Marlies Pernot, directeur van de vereniging Eigen Huis (VEH), adviseert potentiële huizenkopers om heel goed te kijken wat hun mogelijkheden zijn. “Wil je over twee jaar weer weg dan zou ik op dit moment geen huis kopen. Maar wil je ergens gaan wonen omdat je daar je leven hebt of opbouwt, dan zou ik het gewoon wel doen.”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d