VU-ziekenhuis rijp voor de tuchtrechter

24 februari 2012 om 08:20 door Niels Rigter
VU-ziekenhuis rijp voor de tuchtrechter

Het VU medisch centrum ligt onder vuur nu is gebleken dat het bewust het medisch beroepsgeheim en de privacy van patiënten heeft geschonden. Patiëntenorganisaties zijn laaiend, de Inspectie voor de Gezondheidszorg eist uitleg en patiënten die tegen hun zin zijn gefilmd, overwegen een zaak aan te spannen bij het medisch tuchtcollege. Daar maken ze een goede kans ook, zegt advocaat Maria Bowner, gespecialiseerd in medisch tuchtrecht. “Het VUmc heeft onrechtmatig gehandeld en de privacywet geschonden. De arts-patiëntrelatie is geschaad, in een situatie waarin de gezondheid van patiënten in het geding is. Dit is geen Bananasplit.”

De kritiek op het VUmc zwol woensdagavond avond aan. In Nieuwsuur trokken medisch-ethicus Erwin Kompanje en medisch jurist John Legemaate aan de bel over het reality-programma 24 uur: Tussen Leven en Dood van Eyeworks. Voor het RTL-programma waren op de afdeling spoedeisende hulp twee weken lang 35 verborgen camera’s geplaatst die alles registreerden. Patiënten en familieleden werd pas achteraf om toestemming gevraagd. Camera’s legden onder meer stiekem een gesprek vast tussen een arts en een minderjarig meisje. Haar ouders waren er niet bij. RTL en VUmc hebben zich voor dit ene incident inmiddels geëxcuseerd. Ze benadrukken dat geen van de beelden wordt uitgezonden zonder dat patiënten daar toestemming voor geven. 

Maar het ziekenhuis heeft z’n beroepsgeheim dan allang geschonden, betogen Kompanje en Legemaate. De wet is duidelijk: in de behandelkamer van een arts hebben buitenstaanders niks te zoeken. Een patiënt is tijdens de montage al lang en breed begluurd voordat hij kan zeggen dat hij geen medewerking verleent.
“Het VU is overduidelijk een grens overgegaan door mee te werken aan zo’n programma”, zegt Nicole Velthuis van patiëntenfederatie NPCF. “Als je met spoed naar het ziekenhuis moet, hoor je je niet af te vragen of je stiekem wordt gefilmd. ”

Volgens Alice Struys van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid staat het medisch beroepsgeheim steeds meer onder druk. Het adviesorgaan constateerde dat al in 2009, in het artikel Met de Camera aan het Ziekbed. “Wat dat betreft is deze ophef goed; er is eindelijk aandacht voor het onderwerp.” Struys wil een discussie over een herijking van de wet. “Misschien zijn we met z’n allen wel makkelijker gaan denken over privacy en het medisch beroepsgeheim.” Dat lijkt er niet op, gezien de ophef.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d