“Prins worden is altijd mijn grote droom geweest”

17 februari 2012 om 09:45 door Jurriaan Nolles
“Prins worden is altijd mijn grote droom geweest”

Funs Hermans, stadsprins Funs II van Sittard, opent morgen om 11 over 11 het carnaval. Op het stadhuisbalkon zal hij voor tienduizend carnavalsvierders zijn motto uitspreken. Voor de 22-jarige Hermans een droom die uitkomt. Dat is niet alleen maar om het feest waarvan hij het middelpunt is: “Het wordt een fantastische ervaring. Ik zal het de rest van mijn leven niet meer vergeten.” Hoogheid Hermans legt samen met Vorst Marot Harie I, de voorzitter van de Sittardse Carnavalsvereniging (1881), uit waarom het Prinsschap zo bijzonder is.

Het ziekenbezoek
De Prins gaat op bezoek bij patiënten die mogelijk het volgende Carnaval niet meer halen. Zij zijn niet meer in staat om zelf naar de Prins te komen, maar willen hem nog één keer zien. Afgelopen week bezocht hij een doodzieke man. Hermans zal hem nooit meer vergeten. Bij binnenkomst was de hele familie er. Alles stond klaar, zelfs aan prosecco was gedacht. De patiënt kon al jaren niet meer met zijn familie praten en kreeg niets meer mee. Toen de Prins de kamer binnenliep, was het alsof er een knop omging. “Hij was opeens weer de oude. Hij was ontzettend blij dat ik er was. Het is heel bijzonder dat ik zoveel voor iemand kan betekenen.” Bij het afscheid bedankte de zieke de Prins en zei: “Bedankt dat je er was. Volgend jaar ben ik er niet meer bij.”

Geheim
De Prins weet twee maanden voor de uitroeping al dat hij de Prins is. Al die tijd moet hij dat voor zich houden. Dat was niet makkelijk voor Hermans, maar het is hem gelukt. De mystiek maakt het bijzonder: “De weken voor de uitroeping is de hele stad bezig met de vraag: Wie zal de prins worden?” Mensen vragen zelfs aan de schoenmaker – die de schoenen voor bij het prinsenpak maakt - welke maat de toekomstige Prins heeft. In de kroeg vragen ze dan aan iedere kanshebber welke schoenmaat ze hebben.

Bezoek aan jongeren met een beperking
De Prins vereert ieder jaar een groep verstandelijke gehandicapten met een bezoek. Het enthousiasme, de uitbundige verkleedpartijen en het plezier, emotioneerde Hermans. Sommigen kijken het hele jaar uit naar zijn bezoek. Voor hun het enige moment dat ze carnaval vieren. “Met mijn bezoekje van drie kwartier maak ik hun hele carnaval goed.”

Netwerk
De Prins bouwt een groot netwerk op. Hij zit naast de burgemeester en alle wethouders. Verder komt hij in contact met sponsors van het carnavalsfeest. “Je bouwt een persoonlijke band op. Dat helpt je in de rest van je carrière.” Daarnaast leert de Prins spreken voor grote groepen mensen. “Als je een sollicitatiegesprek hebt en je staat bekend als Prins van de stad, weet de werkgever zeker dat je je kan presenteren.”

Hoogtepunt van de avond
De Prins probeert het feest op het hoogtepunt van de avond te verlaten. De mensen moeten eigenlijk zeggen: “Toen de Prins er nog was, was het echt gezellig.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d