Online KlasseContact helpt zieke leerlingen

20 februari 2012 om 09:29 door Peter Viering
Online KlasseContact helpt zieke leerlingen

Online klassikaal videoles doet wonderen. Het helpt honderden chronisch zieke scholieren tussen de 4 en 18 jaar thuis of in het ziekenhuis niet alleen bij het bestrijden van hun sociale isolement, maar bevordert ook nog eens hun leerresultaten. Dit blijkt uit een recent uitgevoerd onderzoek van het Erasmus Centre for Strategic Philantrophy (ESCP).

Vooral KPN’s Mooiste Contact Fonds was benieuwd naar het effect van digitale videolessen. Dit fonds heeft sinds 2008 via het project KlasseContact al ruim 650 ernstig zieke leerlingen uit het basis- en voortgezet aan laptops geholpen. “Je ziet ze helemaal opbloeien”, zegt Esther Beltman van KPN.

Ook voorziet KlasseContact de betrokken scholen van beeld- en geluidsapparatuur zoals een beweegbare camera en een zogeheten Webchair of Digibeter. Dat is een bureaustoel met in de rugleuning een ingebouwd beeldscherm en in de zitting geavanceerde elektronica. “Onze Puck krijgt er straks vast een energieboost van”, hoopt Otto, de vader van een chronisch ziek 7-jarig meisje uit Purmerend. Afgelopen week kreeg zijn dochtertje een digitale aansluiting met haar klas en werd haar persoonlijke Webchair in de klas geplaatst. In Pucks lege stoel mag niemand zitten. Deze symboliseert haar eigen vaste plekje in de klas.

Puck kan thuis vanachter haar gloednieuwe laptop - met extra groot beeldscherm plus webcam - voortaan al haar klasgenootjes volgen en met hen praten. Op hun beurt leren zij via het beeldscherm in de computerstoel hoe ze met Puck contact kunnen maken.

Haar vader: “Puck kan met de camera vrijwel de hele klas overzien. Ze kan inzoomen op wie en wat ze maar wil.” “Tijdens de les snoepen of limonade drinken mag natuurlijk niet”, zegt Puck beslist. “Als ik juffrouw Samantha iets wil vragen, moet ik hier netjes m’n vinger opsteken.”

In april neemt Puck haar laptop mee naar Philadelphia waar ze voor een half jaar een behandeling zal ondergaan. “Vanuit Amerika blijft ze - als haar conditie dat toelaat - ‘gewoon’ in Nederland naar school gaan”, zegt haar vader.

Aan huis gekluisterde scholieren uit het voortgezet onderwijs doen het fanatiekst aan videoconfereren. Vaak schakelen ze meermalen per dag over naar hun klas. Ons land telt ongeveer tienduizend chronisch zieke jongeren.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d