Luxueus Lech bidt voor Prins Friso

20 februari 2012 om 08:46 door Marlies Dinjens
Luxueus Lech bidt voor Prins Friso

Een Bentley, Maserati en een Porsche staan gebroederlijk naast elkaar voor hotel Krone in Lech. Mochten de gasten zin hebben in een sigaar dan is daar in de eetzaal binnen handbereik de vitrine met Montecristo’s. Bernard Nijdam uit Apeldoorn logeert met zijn zoons Bernard jr. en Sebastian voor het zoveelste jaar op rij in het Oostenrijkse skioord. Net als de Koninklijke Familie komt Nijdam hier al decennialang. “Normaal is het hier lekker rustig, maar zoals de burgemeester het zondag al zei: Lech is nu even het centrum van de wereld”, zegt Nijdam. “Als Oostenrijkers of Duitsers bij de piste horen dat je Nederlands bent, vragen ze gelijk hoe het met Friso gaat”, zegt zijn zoon Sebastian. Ook hier is het ongeluk met de prins het gesprek van de dag. Jos Follon en zijn kinderen Valerie en Bart zijn net op weg naar de skipiste. Op deze zondagochtend stroomt het dorp al vol met wintersporters. “Dat ongeluk geeft mij een dubbel gevoel. Dat skiën toch gevaarlijker is dan je denkt”, zegt vader Follon. “Zelf blijven we wel altijd binnen de pistes.”

Ondanks de risico’s en het verschrikkelijke ongeluk begrijpen Nijdam en zijn zoons wel dat de prins off piste ging. “Skiën in de maagdelijke sneeuw die net is gevallen; alsof je de eerste bent die daar ooit is geweest. Dat is het allermooiste dat er bestaat”, zegt Nijdam. Zelf is hij ook meerdere keren in gebieden buiten de pistes afgedaald. Soms onder begeleiding van een berggids, die dan de volledige verantwoordelijkheid heeft. “Ik ben met een groepje twee uur de berg opgelopen. Dan kom je compleet bezweet op de top aan en drink je een glas champagne voordat je naar beneden skiet. Dat is veel mooier dan met een helikopter, want dan sta je binnen zes minuten aan de top. Dat geeft niet dezelfde kick.”

Ook de ogen van Utrechtse skileraar Daniel Schinkel beginnen te stralen als hij over de ‘kick’ van het off piste skiën praat. Hij is een paar meter verderop zijn bus aan het uitladen. Komende week geeft hij les op de skischool van Lech. “Dan voel ik me helemaal vrij in het gebied, terwijl de poedersneeuw langs mij heen stuift.” Hij benadrukt wel dat skiers zich buiten de pisten buitengewoon goed moeten voorbereiden. “Ze moeten een prikker, schep, een zendertje bij zich hebben en eigenlijk ook een airbag. Hierdoor blijf je eigenlijk drijven. Dat vergoot je kansen aanzienlijk bij een ongeluk.”

Lech is volgens Nijdam een gebied waar veel ervaren skiërs te vinden zijn. “Hier zitten mensen met geld, die vanaf hun jeugd privéles krijgen.” Maar dat is niet het enige dat hij zo kan waarderen aan Lech. Ook de verwarmde zitjes in de skiliften spreken hem aan. “Waar vind je dat?” Net als hij komen veel bezoekers hier ieder jaar terug. “Mensen kennen elkaar hier. De sfeer is hier gemoedelijk. De Koninklijke Familie word hier normaal gesproken met rust gelaten.”

Ook de woordvoerster van het plaatselijke VVV-kantoor van Lech zag hoe de familie zich kind aan huis voelt in haar dorp. De Koninklijke Familie beweegt zich vrij. “Ze lopen hier altijd rond en groeten iedereen. Koningin Beatrix ging laatst zelf de skies huren voor haar bodyguards. Heel normaal.” Het dorp is volgens de woordvoerster “geschokt”. “De Oranjes zijn deel van onze gemeenschap, opgegroeid in de sneeuw. We leven daarom ook ontzettend mee.” Voor het eerst komt Lech groot in het nieuws. Gelijk heeft het dorp een perscentrum ingericht voor alle journalisten. “Het is echt een gekkenhuis. Ik heb nog nooit zoveel aanvragen voor interviews gehad. Dit is de eerste crisis ooit.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d