KWF wil gaan voor rookvrij Nederland

3 februari 2012 om 08:26 door Jurriaan Nolles
KWF wil gaan voor rookvrij Nederland

KWF Kankerbestrijding streeft naar een rookvrij Nederland. Dat maakte de stichting gisteren aan Metro bekend. Zij maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over de gevolgen van tabaksgebruik. Dat was ook het geval bij Kees Peters uit Voorhout. “Het zal mij toch niet gebeuren, dacht ik altijd.” Peters stopte op 36-jarige leeftijd met roken. Toch kreeg hij zes jaar later te horen dat hij longkanker had.

Hij was gewaarschuwd: zijn vader was gestorven aan de ziekte. De artsen zeiden dat Peters ongeneesbaar was. Wonder boven wonder kwam hij erboven op. “Ik verkocht mijn bedrijf. Ik dacht: als dit mijn leven is, moet het roer om.” Nu is hij bestuurslid van de Stichting Longkanker.

“Iedereen rookte in mijn omgeving. Ik had collega’s die vier pakjes per dag rookten. Neem er ook één, riepen ze.” In Peters’ leven hoorde roken er gewoon bij.

De dood van zijn vader was een schok voor Peters. Ondanks deze harde waarschuwing lukte het Peters pas na 10 jaar te stoppen met roken. “Het was enorm moeilijk te stoppen. Mijn vrienden en collega’s rookten allemaal.”

De schok was groot toen hij zeven jaar na het stoppen te horen kreeg dat hij kanker had. Hij had een tumor in zijn rechterlong met snel groeiende uitzaaiingen tussen de longen in. Een belangrijke ader naar zijn hoofd dreigde bekneld te raken. Artsen probeerde zijn leven nog te rekken door hem te bestralen. Maar eigenlijk gaven ze hem geen enkele kans.

Peters pakte alles aan om toch nog te herstellen. “Ik ging naar een Indiase masseuse, kreeg alternatieve celtherapie, en slikte 35 pillen per dag die een alternatieve arts mij had voorgeschreven.” De kosten hiervan waren net zo hoog als van een aantal jaren roken. Nu is het 16 jaar geleden en Peters leeft nog steeds. “Ik heb heel veel geluk gehad. Ik denk dat de combinatie van goede bestralingen en alternatieve geneeswijzen me gered heeft.”

Mensen zeggen wel eens: “Nou, Kees je vroeg er eigenlijk zelf om. Je was gewaarschuwd.” Hij vindt dat vreselijk om te horen, maar weet ook dat er een kern van waarheid in zit. “Als ik nu mensen zie roken vraag ik me af: waarom? Voor je dertigste kan ik me voorstellen dat je er graag bij wilt horen en een sigaret op steekt. Later moet je kunnen stoppen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d