Elfstedentocht: het gaat er om spannen

8 februari 2012 om 08:32 door Bianca Brasser
Elfstedentocht: het gaat er om spannen

Henk Angenent, winnaar Elfstedentocht 1997
“De kans dat de Elfstedentocht in de komende twee weken gereden gaat worden is niet groot. Het heeft maandagnacht goed gevroren, maar er is te weinig ijsgroei. Bij Balk is er maar 1 cm bij gekomen. Dat is veel te weinig. Vijftien jaar geleden hadden we ook wel wat problemen, maar die waren veel kleiner. Toen hadden we stukken waar het ijs 25 centimeter dik was, daar konden we ijs weghalen en de zwakke plekken mee vullen. Als de tour toch komt, rijd ik mee als toerrijder. Ik heb niet veel getraind, maar die 200 kilometer overleef ik wel.”

Henk Gemser, schaatscoach
“De kans is zeker aanwezig dat het dit jaar doorgaat. Aanstaande zondag zou de tocht misschien wel gereden kunnen worden. Ook volgende week donderdag is een optie. Zelfs als de dooi komt, zou het nog door kunnen gaan. Er ligt zo’n blok ijs, als het een paar dagen dooit en daarna weer flink vriest is het ijs nauwelijks dunner geworden. Ik heb mijn startnummer en ik schaats elke dag zo’n vier uur. Hopelijk kan ik de tocht voor de vierde keer in mijn leven schaatsen. Maar als de weersomstandigheden net zo zijn als in 1963 wordt het te extreem voor mij.”

Renze Lolkema, Sportjournalist Leeuwarder Courant
“Zondag wordt de Elfstedentocht gereden. Ik heb er echt een goed gevoel bij. Anders misschien maandag, maar dan is de weersverwachting minder gunstig. Vanochtend werd er voor het eerst geschaatst bij Balk. Dit is een van de knelpunten op de route. Er konden nog niet veel mensen het ijs op, maar dat er nu geschaatst is, geeft wel hoop. Ik hou me aan alles vast. Op de rest van de route is het ijs redelijk tot goed. Maar bij Balk staan veel bomen die de kou tegenhouden. Ik heb al voorgesteld de bomen om te hakken. Alles voor de Elfstedentocht!”

Anita van de Berg, Friese paragnost
“Het zal nog een paar dagen heel spannend blijven voor veel mensen. Maar ik weet al dat het niet doorgaat. Op een maandag zal definitief bekend gemaakt worden dat er dit jaar geen Elfstedentocht gereden gaat worden. Voorlopig zal nog alles uit de kast gehaald worden, hotels zullen allemaal volgeboekt zijn. Veel andere mediums bellen mij ook om te vragen of het nu wel of niet doorgaat. Ik wil niet flauw doen voor mensen die nog hoop hebben en deze spanning leuk vinden, maar dit is mijn intuïtie, een buikgevoel van een paragnost. Ik weet het gewoon al.”

Auke Hylkema, Rayonhoofd Balk
“Het gaat erom. Op dit moment is het fiftyfifty. Maandagnacht is er maar 1 centimeter ijs bijgekomen op De Luts bij Balk. Het ijs is daar nu 7 centimeter dik, maar er zitten ook nog plekken van 4 centimeter dik bij. We hebben nu al het sneeuw eraf. Als het vannacht echt hard gaat vriezen, een graad of -15 dan hoop ik dat er 5 centimeter ijs bijkomt. Dan kan de tocht dit weekend geschaatst worden. Het Slotermeer is prima, daar ligt nu zeker 12 centimeter. Als de tocht dit weekend niet doorgaat, heb ik grote twijfels of er dit jaar nog een Elfstedentocht gaat komen.”

Ferd Crone, Burgemeester Leeuwarden
“Ik mag geen uitspraken doen over de kansen. De Vereniging zal hier vanavond iets over zeggen, maar wij zijn er klaar voor. Vanaf maandag zijn we bezig met alle voorbereidingen. Dranghekken, EHBO-posten en nieuwe politieroosters liggen klaar. De afgelopen twee jaar zijn de draaiboeken vernieuwd dus iedereen weet precies wat er gedaan moet worden. Mensen melden zich massaal aan om te helpen. Defensie wilde honderd mensen beschikbaar stellen om het ijs te vegen, maar we hebben ze niet nodig. Er zijn hier zoveel vrijwilligers. Het leeft enorm.”

Anneke Douma, Friese zangeres
“Ik ben er 92 procent zeker van dat het doorgaat. Ik denk dat de tocht zondag gereden gaat worden. Ik ben geen ijsmeester, maar iedereen is vandaag bezig geweest om de sneeuw van het ijs af te krijgen en het gaat de komende nachten nog lekker vriezen. Het komt nu heel dichtbij. Ik heb mijn Elfstedentocht-single van twee jaar geleden weer uit de kast getrokken: It giet oan. In 1997 had ik ook een hit en was ik tijdens de tocht aan het optreden. Het zou toch fantastisch zijn als er na 15 jaar weer gereden gaat worden.”

Piet Paulusma, Friese weerman
“Ik kan nog geen kanspercentage geven. Zo ver ben ik nog niet. Er moet eerst meer ijs komen. De komende dagen blijft het wel vriezen, maar niet meer zo hard. We moeten het nu echt per dag gaan bekijken. In Harlingen heb ik vanochtend 15 centimeter dik ijs gemeten. Dat is dik genoeg voor de Elfstedentocht, maar het probleem is het ijs in het zuiden van Friesland. Daar zijn erg slechte stukken. Maandag gaat het weer dooien, dus als de tocht gereden gaat worden dan moet dat dit weekend gebeuren. Het weer is nu alles bepalend.”

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d