Anne Moroux is gek van taal

6 februari 2012 om 10:15 door Marlies Dinjens
Anne Moroux is gek van taal

Gefeliciteerd! Maar is het wel helemaal eerlijk? Je bent tweetalig opgevoed.
Dat klopt. Mijn vader is Frans. Ik heb vooraf geïnformeerd of dat toegestaan was. Maar ik spreek lang niet zo vloeiend Frans als Nederlands.

Hoe kwam je op het idee om aan deze vertaalwedstrijd mee te doen?
Ik ben lid van het taalgenootschap Onze Taal en las op hun website over deze vertaalwedstrijd. Daarna heb ik aan de schoolleiding gevraagd of het mogelijk was om daaraan mee te doen.

Wat is de prijs?
De prijsuitreiking is in Brussel. Ik ben uitgenodigd voor een bezoek aan de stad en het Europees Parlement. Mijn moeder en leraar gaan mee.

Je zit in de laatste klas van het gymnasium. Ga je hierna Frans studeren?
Ik ga eerst een jaar in Frankrijk studeren, in Rouen. Daar wil ik mijn Frans nog verder verbeteren. Ik zou Frans graag willen combineren met een taalstudie. Tijdens dat tussenjaar wil ik ook nog bedenken welke studie ik daarnaast ga doen.

Wat is het grootste verschil tussen het Frans en het Nederlands?
Frans is gestructureerder en logischer met verbuigingen en geslachten van woorden. Nederlands is veel moeilijker om te leren. Mijn vader maakt bijvoorbeeld na al die jaren nog steeds fouten met lidwoorden.

Je hebt gewonnen van drieduizend andere deelnemers. Had je dat verwacht?
Ik had het idee dat de vertaling erg goed ging, maar de andere deelnemers zijn natuurlijk ook niet slecht, anders doen ze niet aan zo’n vertaalwedstrijd mee. We moesten een blog vertalen met onder meer een rijmpje. Dat is natuurlijk lastig, want in het Nederlands rijmt het niet meer en moet je daar andere woorden voor bedenken.

Hoe kreeg je te horen dat je de winnaar was?
Mijn leraar belde dat ik gewonnen had. Hij had een mailtje van de organisatie gekregen. Op school hebben veel klasgenoten mij geknuffeld en gefeliciteerd, maar ik wil er liever niet te veel de aandacht op vestigen. Ik ga niet tegen iedereen vertellen dat ik gewonnen heb.

Ben jij helemaal gek van taal?
Door mijn tweetalige opvoeding zie ik veel verbanden tussen talen. De verschillen tussen de talen vind ik erg grappig, bijvoorbeeld in het gebruik van spreekwoorden.

Haal je altijd een tien voor Frans?
Ja, of een negen. Maar ik doe er ook nog wel een beetje moeite voor hoor. Ik heb trouwens een bèta-pakket met Frans en Duits. Van die keuze heb ik geen spijt, want het is goed voor je algemene ontwikkeling. Vroeger wilde ik dokter worden, maar dat is toch niet zo’n goede keuze voor iemand die bang is voor bloed en ingewanden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d