Alles open en bloot op SBS6

16 februari 2012 om 08:50 door Laura Tenret
Alles open en bloot op SBS6

“Ik vond het wel even spannend, maar het heeft me echt alleen maar positiviteit opgeleverd.” De Rotterdamse ondernemer Maud de Rooij sprak dinsdagavond in het tv-programma Hart van Nederland openhartig over haar financiële problemen. Hoe dapper was het om zo je handel en wandel tentoon te spreiden op nationale tv en heeft het haar nog wat opgeleverd?

“Ik wilde een taboe doorbreken, want ondernemers durven er niet over te praten als het slecht gaat”, verklaart Maud haar keuze om mee te werken aan de uitzending. Maud is directeur en oprichtster van QuickSpa Rotterdam, een uniek concept waar je massages-to-go kunt nemen. Net zoals je een zonnebankje pakt kun je bij Quickspa in een ultramoderne SpaCapsule genieten van een droogwater massage, in 10 of 20 minuten en mèt je kleren aan. Door de crisis bleven de klanten echter weg en Maud kwam financieel in zwaar weer. Dinsdag draaide de bank ook nog eens de kredietkraan dicht. “Via de Kamer van Koophandel zocht Hart van Nederland ondernemers die wilden praten over problemen door de crisis. Iemand met wie ik samenwerk bij de Kamer van Koophandel vroeg of ik dit niet wilde. Ik dacht: ‘Ik heb toch niks meer te verliezen.’ Misschien kan ik een doorbraak forceren, ook voor mezelf. Ik kan wel blijven zitten denken ‘wat zielig’ maar dat werkt niet.”

Na de uitzending werd Maud overstelpt met reacties. “Ik had meteen een paar boekingen binnen. Mensen vonden het vooral mooi dat ik zo positief blijf. Iemand twitterde: ‘ik wist niet dat het zo slecht ging’, maar de schone schijn ophouden heeft geen zin. Samenwerken, je open stellen levert meer op, je kop in het zand steken niet.”

Maud opperde in de uitzending het idee om met de SpaCapsules op evenementen te staan, bijvoorbeeld het EK of de Olympische Spelen. “De volgende dag had ik gelijk iemand aan de lijn over wat dat zou kosten, want hij organiseerde ook een evenement en had er wel oren naar. Zoiets geeft je vleugels.”

Maud, al negentien jaar ondernemer, vertelde in het programma dat ze al haar personeel moest ontslaan, dat ze zonder salaris leeft en financieel steunt op haar man, nieuwe kleren heeft ze al tijden niet meer gekocht en als kerstcadeau betaalden haar ouders haar zorgverzekering.

“En ik ben niet de enige ondernemer met deze problemen. De huren zijn van voor de crisis en dat geeft spanning. Maar dit is mijn eigen bedrijf, ik heb er zelf veel in geïnvesteerd, ik blijf erin geloven en zoeken naar andere mogelijkheden. Mensen geloven vaak niet eens dat het mijn eigen bedrijf is, ze denken dat het een franchise-onderneming is omdat het er zo professioneel uitziet. Maar moet ik hier dan met kaarsjes en knuffeltjes gaan zitten zodat het eruit ziet als een eigen bedrijf?”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d