Wouter Pennings: Slikken bij de langstudeerboete

10 januari 2012 om 10:42 door Mirthe Diemel
Wouter Pennings: Slikken bij de langstudeerboete

Langstudeerder Wouter Pennings (23) vertelt over zijn gemaakte studiekeuzes en de gevolgen van de boete.

Waarom ben jij een langstudeerder?
Dat is een samenloop van omstandigheden. Toen ik van het vwo afkwam, wist ik nog niet goed wat ik wilde studeren. Ik koos een verkeerde opleiding en bleef te lang hangen. Daarna heb ik twee andere opleidingen gedaan. Daar stopte ik ook mee. Te weinig motivatie, een verkeerde planning en wat pech zorgden ervoor dat ik vorig jaar nog steeds niet op de goede plek zat. Tot ik begin 2011 hoorde over de plannen voor langstudeerders. Het gaf de doorslag om tóch te stoppen en weer voor een universitaire opleiding te kiezen, een die ik écht leuk vind. Sinds september studeer ik Italiaanse taal en cultuur in Amsterdam.

Welke financiële gevolgen heeft de langstudeerboete voor jou?
De maatregel gaat vanaf volgend studiejaar in, dus dat betekent dat ik twee jaar van mijn studie met die boete word opgezadeld. Samen met het normale collegegeld kost me dat ruim tienduizend euro.

Schrik je van dat bedrag?
Het is behoorlijk veel, ik moet ook wel even slikken als ik eraan denk. Toch wil ik er niet te lang bij stil staan. Die boete is een feit en ik moet dat bedrag betalen, wil ik mijn studie kunnen afronden. Wat dat betreft blijf ik positief en maak ik er het beste van.

Weet je al hoe je het gaat betalen?
Ik heb een bijbaan, waarmee ik redelijk verdien. Sinds ik van de boete hoorde, spaar ik. Het scheelt dat je die in termijnen kunt betalen, anders zou het een stuk moeilijker zijn. Gelukkig heb ik weinig vaste lasten, omdat ik thuis woon. Op kamers gaan wordt door de boete ook wat moeilijker.

Wat vind je ervan dat de langstudeerregeling echt is ingevoerd?
Ik snap de beslissing. Het is goed dat er kritisch naar het huidige systeem wordt gekeken. Ook naar de studiefinanciering. Ik ken studenten die van dat geld verre reizen maken en dat kan niet de bedoeling zijn. Door de boete voelen studenten nu meer druk om hun studie sneller af te ronden, bij mij werkt dat in ieder geval wel zo. Ik vind het alleen onrechtvaardig dat de regeling met terugwerkende kracht ingaat, ook voor mijn medestudenten. De verloren jaren zijn niet terug te draaien. Ik heb te snel de verkeerde keuzes gemaakt en mijn studies niet altijd serieus genomen. Misschien is het mijn verdiende loon. Maar als de regeling eerder was ingegaan, had ik er nog wat aan gehad.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d