Redenen waarom je tandarts wordt en geen fysiotherapeut

24 januari 2012 om 09:25 door Remko Vermunt
Redenen waarom je tandarts wordt en geen fysiotherapeut

Is er veel belangstelling voor de opleiding?
Van de vijf of zes mensen die hier willen studeren, kan er maar één echt aan de slag. Er is niet voor niets een inlootsysteem, waarbij je op basis van je cijferlijst ingeloot kan worden. Het is een populaire opleiding. Wij hebben op dit moment duizend scholieren en elk jaar komen er zo’n 128 bij. 85 procent rondt de opleiding naar behoren af, de anderen vallen weg omdat ze tijdens de opleiding toch maar besluiten om bijvoorbeeld piloot te worden

Is het een moeilijke studie?
Ja, het is een zware opleiding. Je moet niet alleen de vaardigheden onder de knie hebben, maar je moet ook met mensen om kunnen gaan.  Daarnaast moet je ook nog aanleg hebben voor wetenschappelijk onderzoek. De opleiding is heel intens, de meesten zitten hier wel 40 uur. Het is niet alleen maar boren.

Kom je makkelijk aan een baan?
Dat is meestal geen probleem. Alle studenten kunnen binnen een jaar aan de slag. Veel werken er tegenwoordig in een groepspraktijk, maar er zijn ook zelfstandigen. Wat een mooie bijkomstigheid is, is dat het startsalaris van een tandarts het hoogste salaris is van alle opleidingen: 4000 euro bruto per maand.

Waarom zouden mensen tandheelkunde moeten gaan studeren?
Het is een belangrijke zorgfunctie binnen onze samenleving. Een tandarts zorgt er in vroeg stadium voor dat er geen gaten vallen in je gebit. Ze zijn sociaal bezig, maar ook medisch. Veel mensen gaan niet graag naar de tandarts en die mensen moet je proberen op hun gemak te stellen. Daarnaast hebben ze een preventieve taak: zorgen dat je goed poetst.

Vinden mensen het vies?
Het eerste jaar is altijd spannend, ze beginnen met boren op poppen of op digitale simulaties. De angst voor vieze tanden blijft een grote stap die ze moeten nemen, maar de mensen die het echt willen, zijn heel gedreven. Die zijn niet bang voor snorren of vieze tanden. Die willen alleen voor een mooie lach zorgen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!