Nog beter beschermen tegen overstromingen

9 januari 2012 om 08:22 door Jurriaan Nolles

Nederland moet extra maatregelen nemen tegen overstromingen door extreme weersomstandigheden, dat zegt Peter–Jules van Overloop, universitair hoofddocent operationeel waterbeheer op de TU Delft. “Buitengewone weersituaties zoals die van afgelopen week, gaan door de klimaatsverandering steeds vaker voorkomen.” Volgens de hoogleraar zal Nederland zich hier tegen moeten wapenen door bijvoorbeeld nieuwe pompen te bouwen om de extra neerslag te verwerken.

Vorige week dreigde er een aantal dijken door te breken. Als het nog een nacht flink was blijven regenen, was dat volgens Van Overloop ook echt gebeurd. Toch was de schade volgens hem dan te overzien. “Er was geen vloedgolf gekomen, maar het water was geleidelijk de polders binnengestroomd.”

Echt gevaarlijk wordt het pas als er in Duitsland heel veel regen valt, die via de rivieren door Nederland naar de zee moet stromen. “Als dat gebeurt in combinatie met een sterke wind die het water in de Noordzee opstuwt, hebben we echt een probleem.” Dan kan het water namelijk niet wegstromen. De kans dat dat ooit gebeurt, is erg klein. “Als het toch gebeurt, krijgen we een overstroming zoals de recente in Bangkok.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d