Mormonen dankzij Romney geen raar buitenbeentje meer

25 januari 2012 om 09:01 door Elisabeth Braw
Mormonen dankzij Romney geen raar buitenbeentje meer

De Republikein Mitt Romney kan de eerste mormoonse president uit de geschiedenis van de Verenigde Staten worden. Zijn hoge score in de peilingen heeft het beeld van de alsmaar groeiende mormoonse beweging bijgesteld. “Door Romney voelen we ons minder vreemd”, vertelt Derek Morton uit Utah. Als tiener worstelde de 30-jarige makelaar regelmatig met zijn strikte geloof, dat onder meer polygamie goedkeurt en roken, koffie en alcohol afzweert. “Ik was rebels door bier te bestellen. Maar nu voel ik dat het opgeven van alcohol mij meer vrijheid geeft. Ik hoef mij geen zorgen te maken over een boete door per abuis met een slok teveel op achter het stuur te kruipen.”

Het Amerikaanse Congres telt op dit moment vijftien mormoonse leden. Ook veel bekende topmensen uit het bedrijfsleven zijn mormoon, zoals directeur Eric Varvel van de Amerikaanse tak van kredietverstrekker Credit Suisse en oprichter David Neeleman van vliegtuigmaatschappij Jet Blue. “Of Romney de verkiezingen wint of niet, hij betekent voor de mormonen wat oud-president John F. Kennedy ooit voor katholieken betekende”, stelt politicoloog Corwin Smidt van het Calvin College uit Michigan. “Romney creëert met zijn bekendheid grotere sociale en politieke acceptatie van mormonen.”

Het aantal mormonen is de afgelopen decennia in de VS in rap tempo gegroeid. Waren er in 1963 nog twee miljoen Amerikanen mormoon, in 1990 waren dit er al zo’n 7,8 miljoen. Vorig jaar stond de teller zelfs op 14 miljoen. “Toen ik in San Diego opgroeide waren er amper mormonen”, vertelt de 29-jarige Karen Sorenson uit Los Angeles. “Op school vroegen kinderen hoeveel moeders ik had. Nu krijg ik nauwelijks nog vragen over polygamie, waarover veel misverstanden bestaan. Mensen vinden het knap dat ik niet rook en drink. Je wordt er niet meer op afgerekend. Het is net als vegetariër zijn.”

Romney houdt zich tijdens zijn campagne redelijk op de vlakte over zijn geloof. Volgens opiniepeiler Karlyn Bowman omdat uit onderzoek blijkt dat de meeste Amerikanen toch watervrees hebben voor het stemmen op een mormoonse kandidaat. “Datzelfde geldt voor een homoseksueel en een afro-Amerikaan. Vooral evangelisten en christenen geven aan nooit te stemmen op een mormoon. Anderzijds zegt de meerderheid van de Amerikaanse kiezers nooit op een atheïst te stemmen. Religie is in deze stembusgang wel minder belangrijk. De economie is qua belangrijkheid de nummer één, twee, drie, vier en vijf.”

Dat alle mormonen automatisch op Romney stemmen is al helemaal geen vanzelfsprekendheid, meent Sorenson: “Voor mij is hij gewoon één van de kandidaten. Mijn familie bestaat uit democraten.”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d