Explosieve stijging kanker, piek is nog lang niet bereikt

31 januari 2012 om 09:49 door Marieke van der Voort
Explosieve stijging kanker, piek is nog lang niet bereikt

Het aantal nieuwe kankerpatiënten is in het eerste decennium van de 21ste eeuw met 36 procent gestegen. Uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie blijkt dat bijna honderdduizend mensen jaarlijks te horen krijgen dat ze de ziekte hebben. “De vergrijzing en de leefgewoonten spelen een belangrijke rol bij de toename”, stelt Otto Visser, senior adviseur registratie en onderzoek van Integraal Kankercentrum Nederland.

Vooral de toename van huidkanker is zorgelijk. In tien jaar tijd is het aantal gevallen met 105 procent gestegen, van 6500 naar 13.300. “Enerzijds komt dit doordat er steeds meer hoogbejaarden bij komen. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op huidkanker”, legt Visser uit. “Maar tegelijkertijd zie je ook dat jonge mensen de ziekte steeds vaker krijgen.” Veelvuldige blootstelling aan de zon zonder goede bescherming is volgens meerdere huidspecialisten de oorzaak.

De groep vrouwen met longkanker is ook explosief gestegen, met 81 procent. “Sinds de jaren zeventig zijn steeds meer vrouwen gaan roken. Daar zie je nu de gevolgen van. Het percentage rokers neemt wel af, maar dat effect is pas later meetbaar.”

Het aantal nieuwe kankerpatiënten stijgt jaarlijks met ongeveer 3 procent. Borst-, darm-, huid-, long- en prostaatkanker komen het vaakst voor en vooral mensen van 65 jaar en ouder krijgen ermee te maken. Omdat de levensverwachting is gestegen en de babyboomers ook massaal de pensioensgerechtigde leeftijd bereiken, denkt Visser dat het percentage kankergevallen de komende decennia alleen maar hoger zal worden. De Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds stelt dat in 2030 zelfs een toename van 40 procent ten opzichte van 2008 valt te verwachten.

Toch kunnen we er zelf veel aan doen om kanker tegen te gaan. “Het Westerse dieet bestaat voornamelijk uit vlees en calorieën. Juist dat bevordert het ontstaan van kanker”, zegt Visser. Germund Daal, communicatie coördinator van de Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds, bevestigt dat. “Het eten van rood vlees verhoogt het risico, zeker als je meer dan 500 gram per week eet.” Hij stelt dat men door gezonde voeding en een gezonde leefstijl de kans op kanker met ruim een derde kan verlagen.”
Steeds meer mensen genezen overigens van kanker. In de periode 1989 – 1993 was 48 procent van de patiënten vijf jaar na de diagnose nog in leven. In de periode 2004 - 2009 steeg dit naar 60 procent.

De Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet tien aanbevelingen om kanker te voorkomen. Zie http://www.wcrf.nl/kankerpreventie/aanbevelingen.php.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d