Studenten Windesheim kregen onterecht diploma

21 december 2011 om 09:05 door (c) ANP 2011, alle rechten voorbehouden
Studenten Windesheim kregen onterecht diploma

De opleiding journalistiek van hogeschool Windesheim is ondermaats bevonden. Meerdere studenten hebben ten onrechte hun diploma gekregen. Windesheim gaat de projecten van alle studenten die afgelopen twee jaar zijn afgestudeerd opnieuw tegen het licht houden, zo is woensdag naar buiten gebracht.

Een panel van de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft geadviseerd de opleiding niet opnieuw een hbo-accreditatie te verlenen, tenzij er binnen een jaar flinke veranderingen worden doorgevoerd. De NVAO is verantwoordelijk voor accreditaties in het hbo.

De NVAO bekeek tientallen afstudeerprojecten van studenten van de afgelopen twee collegejaren en daaruit bleek dat meerdere diploma’s ten onrechte zijn uitgegeven. De afgelopen twee jaar zijn 200 diploma’s uitgereikt, het is niet bekend hoeveel daarvan ondermaats waren. Drie studenten zouden woensdag hun diploma krijgen, maar die uitreiking is inmiddels geschrapt.

Collegevoorzitter Albert Cornelissen van de hogeschool zei geschrokken te zijn van het oordeel. ,,Tot nu toe gingen wij alleen uit van onvolkomenheden in de procedure.'' De hogeschool was al begonnen aan verbeteringen; die worden nu versneld. Daarnaast worden alle diploma's die de afgelopen 2 jaar zijn uitgegeven bij de opleiding herbeoordeeld.

Windesheim kwam eerder dit jaar naar voren in een vernietigend rapport van de Inspectie van het Onderwijs over diverse hbo-opleidingen, onder meer naar aanleiding van onregelmatigheden bij hogeschool Inholland. De hogeschool in Zwolle kwam niet goed uit die rapportage. ,,Zorgelijk’’ was het oordeel.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt in een reactie blij te zijn dat het systeem van versterkt toezichthouden op hbo-opleidingen lijkt te werken. ,,Maar het is natuurlijk verschrikkelijk voor alle studenten die hun diploma hebben gekregen en nu niet weten of het wel hbo-waardig is. En helemaal voor de drie die hun diploma nu zouden moeten krijgen’’, aldus ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers.

,,De situatie op Windesheim is een kwaliteitsprobleem. Docenten hebben werken als voldoende beoordeeld, terwijl het dat niet was. Er blijkt nergens uit dat er gefraudeerd of gesjoemeld is, zoals bij Inholland wel het geval was.’’
 

Persbericht van Windescheim

De studenten die niet af mogen studeren kregen mogelijk deze brief

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d