Rampenoefening in het Westland

8 december 2011 om 09:38 door Peter Viering
Rampenoefening in het Westland

Het regent al dagen aan één stuk, de bassins van de tuinders en sloten lopen langzaam over. Het water kan nog maar één kant op en dat is naar de straten in van het zwaar getroffen Westland.

Zie hier een realistisch scenario van wat er ooit in de Glazen Stad zou kunnen gebeuren. Een massa echte hulpverleners en maar liefst vijftig figuranten worden zaterdag dan ook op de been gebracht om het zogenaamd ondergelopen We(s)tland te redden.

De mega-oefening start ’s morgens om zeven uur op het terrein van Flora Holland en wordt ruim vijf uur later voortgezet in de dorpskern van De Lier. Een van de vele taken van de rescueteams zal zijn de evacuatie van (pseu­-do-)slachtoffers van Lotus, het bieden van eerste hulp en het omgaan met onbegrip en hevige emoties.

Ander belangrijk onderdeel is versteviging van de samenwerking tussen de diensten, waaronder de ’s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade. Deze brigade beschikt over een rampeneenheid met professioneel opgeleide vrijwilligers, die het gebied goed kennen. Voor een aantal van hun collega’s is het Westland onbekend terrein.

Situaties waarop ook flink geoefend wordt zijn de begeleiding van reddingseenheden door de politie, het redden van een drenkeling, het bouwen van zandwallen en het in veiligheid brengen van in paniek geraakte bewoners.

Rond 11.00 uur rukken de reddingsteams met groot materieel uit naar De Lier, waar nog een verrassende en zeer spectaculaire reddingsactie wordt nagebootst.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d