Woede om snoepreis naar Brazilië

18 november 2011 om 09:59 door Wout Maas
Woede om snoepreis naar Brazilië

De grootste oppositiepartij van Amsterdam Oost, de VVD, is flink ontstemd over een grotendeels gesponsorde reis naar Brazilië die vier bewoners ondernemen. Doel van de reis is om de vier vertegenwoordigers van ‘communities’ in Oost de fijne kneepjes van het budgetmonitoren te leren.
“Als ze daar maar niet leren dat de lokale politiek dit soort snoepreisjes moet betalen”, zegt VVD-fractielid Rik Torn.

In de hoofdstad Brasilia leren zij budgetmonitoren van medewerkers van non-profitorganisatie INESC. Een methode waarin burgers enerzijds leren om de financiën van de overheid te controleren en anderzijds om subsidie te krijgen voor projecten die ze in hun buurt van de grond willen trekken. Volgens Oxfam Novib is het wel degelijk een verantwoorde en nuttige reis. “De deelnemers leggen zelf 1000 euro per persoon in en slapen bij mensen thuis, dus niet in hotels. Wij willen een duurzame relatie op gang breng tussen non-gouvernementele organisaties, zoals in dit geval de communities in Oost en INESC. Die organisatie heeft hele specifieke kennis in huis. En de deelnemers volgens van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een intensief programma, het is zeker geen snoepreisje.”

Torn is niet overtuigd. “Is die kennis alleen daar aanwezig? En dan nog, we leven in een digitaal tijdperk. Dan mail je de cursussen. Die vijf gaan in ieder geval een aangename vakantie tegemoet.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d