Eén dag in de huid van een topbestuurder

11 oktober 2011 om 09:54 door Laura Tenret
Eén dag in de huid van een topbestuurder

Voor één dag letterlijk op de bestuurdersstoel van een CEO? Donderdag maken twintig studenten het aan den lijve mee tijdens ‘CEO for one day’. Dit wordt georganiseerd in het kader van de jaarlijkse TEDXRotterdam conferentie. Twintig geselecteerde topstudenten wisselen met topbestuurders van twintig grote bedrijven en organisaties van plek. Thema van de dag is Future Leadership,  het leiderschaps-experiment is een wereldwijde primeur.

TedX-voorzitter Isis Spuijbroek: “We willen de huidige leiders en de nieuwe generatie leiders bij elkaar brengen. De studenten, uit heel Nederland, zijn geselecteerd op hun goede cv, cijfers en ervaringen. Tijdens ‘CEO for one day’ krijgen ze de kans om letterlijk op de bestuurdersstoel te zitten en de agenda van de CEO over te nemen.”

Participerende organisaties zijn onder andere Shell, Deloitte, Eneco, ABN AMRO, Feyenoord en de Erasmus Universiteit.

Student Organisatiewetenschappen Huub Dekkers (25) kruipt donderdag in de huid van de Rotterdamse wethouder Jeanette Baljeu van Haven, Verkeer en Economie. Dekkers vindt het fascinerend hoe de gemeente Rotterdam werkt en is benieuwd hoe het komt dat gemeentes in zijn algemeenheid zo’n stoffig imago hebben gekregen. Dekkers: “Ik wil graag zelf ondervinden hoe leiderschap in de gemeente werkt. Ik hoop dat mijn idealisme aan de praktijk wordt getoetst, die volgens mij behoorlijk weerbarstig is. Een wethouder leidt een druk bestaan”, vertelt Dekkers. “Ook wil ik mensen die voor de gemeente werken herinneren aan hun idealen, waarom ze ooit de beslissing hebben genomen om bij de gemeente te gaan werken. Ik vind kwetsbaarheid een belangrijk deel van leiderschap. Ik ben benieuwd of de politiek in staat is kwetsbaarheid te tonen. Hoe zorg je dat je niet vastroest? Hoe zorg je dat je uit je comfortzone komt en nieuwe perspectieven ontwikkelt?”

Dekkers en wethouder Baljeu beginnen de dag met een ontbijt, gevolgd door agenda-overleg, een bezoek aan de fractie, een raadsvergadering en ze zullen casussen bespreken waar Dekkers mee aan de slag gaat. “Deze dag geeft een breed beeld van hoe divers alle vraagstukken zijn waar we bij de gemeente mee te maken krijgen. Ik verwacht dat Huub heel enthousiast wordt om te zien hoe de politiek werkt”, aldus wethouder Baljeu.


Conferentie
TEDXRotterdam wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd, in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. De conferentie is gelieerd aan de beroemde Amerikaanse TED-conferentie waar vernieuwers en leiders hun persoonlijke verhaal vertellen in 18 minuten. De conferentie moet mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengen om kennis te delen, zoals studenten en huidige leiders. “Het is niet alleen een gaaf evenement, het levert ook een bijdrage aan Nederland”, aldus TEDxRotterdam voorzitter Isis Spuijbroek. Er zijn 29 performers waaronder Giel Beelen en Jan Kees de Jager, de dag wordt gepresenteerd door Max Westerman. Niet-deelnemers kunnen alles online volgen op tedxrdam.nl
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d