Rotterdam kort extra op onderwijs en cultuur

29 september 2011 om 09:25 door Job Halkes
Rotterdam kort extra op onderwijs en cultuur

Minder geld voor onderwijs, korting op het cultuurbudget en geen gratis ov meer voor alle 65-plussers. Rotterdammers gaan merken dat er nog eens 80 miljoen euro bezuinigd gaat worden de komende jaren. Dat staat in het pakket extra bezuinigingsmaatregelen dat morgen bekend wordt gemaakt door het stadsbestuur en al in handen van Metro is.

Door  financiële tegenvallers bij vooral de Sociale Dienst moet er vanaf volgend jaar flink bezuinigd worden. Het gaat in 2012 om een gat van ongeveer 100 miljoen euro en dat wordt deels ge­vuld door bezuinigingen van in to­taal 23 miljoen euro. Daarnaast wordt nog eens ruim 80 miljoen euro gehaald uit het investeringsfonds Rotterdam, dat is opgezet voor grote projecten op lange termijn.

Het lijkt er op dat alle coalitiepartijen flink water bij de wijn hebben moeten doen. Zo moet D66 nog eens acht ton aan bezuinigingen op cultuur slikken vanaf 2013 en gaat er bij alle duurzaamheidsprojecten vanaf volgend jaar zeven ton af. Ook voor stadsinitiatieven is er een miljoen minder beschikbaar. Voor de VVD moet vooral het verhogen van de precariorechten met 20 procent pijn doen. De PvdA moet hun stokpaardje voor gratis ov voor 65-plussers loslaten. De armste ouderen krijgen de kaart nog wel gratis, maar wie een goed pensioen heeft moet weer gaan betalen. Dat komt neer op de helft van de 65-plussers in de stad. CDA-onderwijswethouder Hugo de Jonge moet zijn ambities op onderwijsgebied waar zien te maken met een miljoen euro minder.

Uit de extra bezuinigingsmaatregelen blijkt verder dat geprobeerd is de Rotterdammers zo wei­­nig mogelijk direct in de portemonnee te treffen. Naast de bo­vengenoemde bezuinigingen wor­den er miljoenen bezuinigd op buitenruimte en het vervangen van wegen. Als voorbeeld wordt het minder snel vervangen van verkeerslichten genoemd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d