Kinderen koning te rijk

16 augustus 2011 om 10:42 door Romy Lange
Kinderen koning te rijk

Een bibliotheek, een restaurant met biologisch eten, een bioscoop en een yogazaal. De kinderen in Villa Vondel zijn de koning te rijk. “Onze hoofdzaak is dat kinderen het fijn hebben, worden gestimuleerd in hun ontwikkeling en tevreden naar huis gaan”, vertelt Susannah van Rabenswaay, directrice van het kinderdagverblijf en organisatie Het Kinderhonk.

Ongeveer een jaar geleden opende Van Rabenswaay de deuren van Villa Vondel in Amsterdam Zuid. “Het kind staat centraal en alleen het beste is goed genoeg voor hen. Kinderen zijn eigenlijk grote mensen in het klein, met dezelfde gevoelens en emoties. Daar wordt vaak geen rekening mee gehouden.” Van Rabenswaay heeft een duidelijke visie als het om haar vak gaat en haalt veel inspiratie uit New York. “Toen ik daar vijf jaar geleden was, zag ik dat op veel kinderdagverblijven kinderen alleen maar biologisch eten kregen. Op dat moment vond ik dat overdreven. Nu heb ik dat zelf ook ingevoerd en ik merk dat kinderen rustiger en geconcentreerder zijn dan wanneer je ze ongezonde voeding en veel suiker aanbiedt.”

Volgens Van Rabenswaay denken veel mensen dat door de buurt, de inrichting en de faciliteiten, de opvang voor elitaire kinderen is. “Ouders uit alle bevolkingslagen hebben hier hun kroost. Dat kan ook, omdat wij niet veel duurder zijn dan een gemiddeld kinderdagverblijf.” Volgens Van Rabenswaay ligt de prijs voor kinderopvang in Amsterdam rond 6,40 euro per uur en is dat bij Villa Vondel 8 euro. Klanten krijgen hiervoor een volledig pakket waarin alles is inbegrepen, zoals een warme maaltijd.

Om de beste plek voor kinderen te creëren, wil Villa Vondel ook goede en gemotiveerde pedagogisch medewerkers. “Die zijn soms moeilijk te vinden”, vertelt Marianna Zijlstra, manager van het kinderdagverblijf. “Leidsters moeten natuurlijk een pedagogische achtergrond hebben, maar wij verwachten ook dat ze actief zijn. Dat betekent dat als kinderen spelen, zij meedoen, begeleiden en stimuleren en niet langs de kant toekijken.” Het dagverblijf hanteert een redelijk streng protocol, wat sommige sollicitanten niet kunnen begrijpen. “Leidsters mogen hier geen hete thee drinken. Als we merken dat een sollicitant dat raar vindt en dus niet de gevaren inziet, nemen wij iemand niet aan”, aldus Zijlstra.

Zijlstra vertelt dat op casual monday, een dag in de zes weken, wat flexibeler met de regels mag worden omgegaan. De haren mogen los gedragen worden en kinderen mogen limonade. “Vaak komen leidsters er snel achter dat luiers verschonen met lang los haar niet prettig is en kinderen hyper worden van limonade. Ons pedagogisch beleid vinden ze dan eigenlijk toch heel fijn.”


Susannah van Rabenswaay begon bijna tien jaar geleden met haar eerste kinderopvang in Amsterdam Oost. “Mijn zoontje zat op een kinderdagverblijf en ik was daar niet tevreden over. Als ik hem ophaalde, had hij honger en kinderen zaten in één ruimte.” Van Rabenswaay zag dat het beter georganiseerd kon worden en opende een opvang waarbij kinderen vrijheid hadden en activiteiten konden kiezen. Dit concept loopt zo goed, dat zij inmiddels bijna tien kinderdagverblijven op haar naam heeft staan, waarvan op dit moment zes in Amsterdam.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d